Povodom trinaeste godišnjice rada CIN je organizirao izložbu fotografija i panel-diskusiju.

Panel-diskusija i izložba fotografija

Uvoznici goriva su pronašli rupu u zakonu koja im je omogućavala da uvoze ogromne količine dizela pomiješanog sa biogorivom, a da pri tome nisu plaćali uobičajene akcize i takse. Dok su na ovaj način trgovci zarađivali i do 55 feninga po litri, kupci nisu osjetili nikakve olakšice.

Alhemija sa biodizelom

Javno preduzeće „BH-Gas“ je od Zenice do Travnika izgradilo gasovod vrijedan 41,5 miliona KM. Zbog loših odluka i međusobnih sukoba triju uprava, gasovod je godinama neupotrebljiv, neodržavan i potencijalno opasan.

Skupi beskorisni gasovod

Električnu energiju u BiH proizvode četiri termoelektrane sa devet blokova, smještenih u: Tuzli, Kaknju, Ugljeviku i Gackom. Termoelektrane su izgrađene između 1956. i 1988. godine. U to vrijeme smanjenje zagađenja se postizalo samo izgradnjom visokih dimnjaka kojima su zagađujuće čestice ispuštane visoko u zrak koji ih je nosio dalje od naselja. Termoelektrane zajedno sa tri postrojenja \"Natron Hayata\" u Maglaju godišnje proizvode 273.577 tona sumpordioksida, 20.511 tona azotnog oksida i 2.252 tone prašine, što je jedanest puta više od evropskih standarda. Planirano je da se emisije štetnih gasova smanje na evropski nivo do 2027. godine.

Termoelektrane u BiH

Dok se sumiraju milionski troškovi za propali elektroenergetski projekt u Gacku u partnerstvu sa Česima, vlast Republike Srpske najavljuje sličan projekt sa kineskom firmom.

Rudnik i termoelektrana Gacko

Zbog obilnih padavina u toku noći 13/14.5.2014. godine došlo je do porasta vodostaja rijeka na područku Kantona Sarajevu: Bosne, Miljacke, Željeznice, Dobrinje, Zujevine i Tilave, te njihovih manjih pritoka, kao i pojava bujučnih, oborinskih i podzemnih voda. Na pojedinim dijelovima Kantona je došlo do izlijevanja voda iz korita

Poplave u Sarajevu

Vlada Unsko-sanskog kantona ima problema sa naplatom naknada za iskopavanje kamena, čak i od firmi kojima je dodijelila koncesije za kamenolome

Kamenolomi USK

Protesti građana u Sarajevu, 9. maja 2014., na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. (Foto: CIN)

Marš slobode Sarajevo 2014

U BiH su poplavljeni brojni gradovi, od kojih su Maglaj i Doboj većim dijelom bili pod vodom. Usljed obilnih kiša u pojedinim mjestima pokrenuta su i klizišta. Poplave su odnijele ljudske živote i prouzročile materijalnu štetu koja se još uvijek procjenjuje. U mjestima gdje se voda povukla ostali su blato i smeće.

Klizišta i poplave u BiH

Doboj je jedan od bh. gradova koji je najviše stradao u poplavama. Poginulo je 11 osoba, a preliminarni podaci pokazuju da je materijalna šteta veća od 200 miliona maraka. Fotoreporter CIN-a je bio u gradu u vrijeme poplave 17. 5. 2014. i nakon što se voda povukla 12. 6. 2014.

Doboj tokom i poslije poplava