Ministar Bahilj osumnjičen za utaju poreza

22.03.2013
Print Friendly, PDF & Email

Postoji sumnja da je federalni ministar trgovine oštetio državu za 845.184 KM.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i ššumarstva Jerko Ivanković Lijanović suvlasnik je firme “Lijanović” d.o.o. ŠŠiroki Brijeg. (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) sumnja da je federalni ministar trgovine Milorad Bahilj oštetio državu za iznos od 845.184 KM tako što firma MI-MO d.o.o. Mostar, u kojoj je bio izvršni direktor, nije platila porez na dodanu vrijednost (PDV) u tolikom iznosu. U izvještaju koji je proslijeđen Tužilaštvu BiH navedeno je da porez nisu platili ni Venka Ivanković – odgovorno lice u firmi Farmer Mesna industrija d.o.o. Široki Brijeg – u iznosu od 834.158 KM, Jozo Slišković – odgovorno lice u firmi Farmko d.o.o. Široki Brijeg – u visini od milion maraka, Zdravko Ivanković – odgovorna osoba u firmi ZD.I.-Produkt d.o.o. Široki Brijeg – u iznosu od 828.431 KM i Drago Ivanković iz firme Laktat d.o.o. Posušje u iznosu od 133.703 KM.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) doznaje da se spomenute firme dovode u vezu sa kompanijom Lijanović d.o.o. Široki Brijeg čiji su suvlasnici federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Mladen Ivanković Lijanović.

UIO je Tužilaštvu BiH proslijedio Izvještaj u kojem je izrazio sumnju da su spomenute osobe počinile krivična djela neplaćanja poreza, krivotvorenja i uništavanja poslovnih knjiga. Inspektori su preduzeća povezali sa firmom Lijanović na osnovu ugovora o iznajmljivanju objekata klaonice sa opremom za proizvodnju, pogona za preradu mesa i mesnih prerađevina sa kompletnom opremom te na osnovu ugovora o licenci koje je kompanija Lijanović potpisivala sa osumnjičenim firmama.

Inspektori su pronašli da Lijanović d.o.o. Široki Brijeg vrši osnivanje pravnih lica koja se formalno vode kao vlasnici, odnosno korisnici određene pokretne i nepokretne imovine. Radili su na način da jedna od osnovanih firmi napravi dug po osnovu poreza, ali ga ne plati. Potom osnivaju novu firmu u koju prebacuju opremu i zaposlenike. Firma dužnik ne gasi se u sudskom registru, već podnosi poresku prijavu od nule. Ozbirom da firma ne raspolaže imovinom, UIO ne može izvršiti prinudnu naplatu duga. To se dešava od 2009. godine.

CIN doznaje da je državno tužilaštvo zatražilo provjeru od Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koja je pronašla da postoji osnovana sumnja za utaju poreza u visini od oko nekoliko miliona maraka. Izvještaj o tome dostavili su Tužilaštvu BiH.

Objavljeno 22.3.2013. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke