Korupcija na fakultetima – ispiti plaćani i do 2000 KM

11.04.2012
Print Friendly, PDF & Email

Istraživanje Transparency Internationala (TI) pokazalo je da više od polovine studenata u Bosni i Hercegovini smatra da korupcija dominira na njihovim fakultetima i univerzitetima.

U istraživanju je anketirano 2.000 studenata i 500 uposlenika svih javnih i dijela privatnih univerziteta u BiH. U izvještaju se navodi da je svaki četvrti student bio u dodiru sa korupcijom, odnosno, da je platio za pozitivnu ocjenu ili mu je bilo traženo da za prolazak na ispitu na neki način plati.

Studenti mnogo ozbiljnije shvataju problem korupcije i njenog utjecaja na kvalitet obrazovanja. Profesori smatraju da je korupcija rijetkost i da nema utjecaj na kvalitet znanja.

Istraživanje je pokazalo da se ispiti kupuju novcem, pri čemu cijena pojedinih ispita doseže i do 2.000 KM. Prolaz na ispitu nekada znači i davanje seksualnih usluga, dok je dio ispitanika prijavio da se do pozitivne ocjene dolazi i obavljanjem kućnih poslova za profesore.

U izvještaju se navodi da profesori poklanjaju ocjene i radi sticanja ili osnaživanja dobrih odnosa sa utjecajnim, uglednim i poznatim osobama iz profesionalnog kruga ili političkog i drušvenog života.

Navedeni rezultati ukazuju na to da na univerzitetima još uvijek nema sistemskog pristupa u borbi protiv korupcije te da se ona zasniva samo na volji pojedinaca da se izbore sa ovom pojavom.

Istraživanje je nastalo u okviru projekta TI-a „Prevencija korupcije u visokom obrazovanju kroz unapređenje transparentnosti na univerzitetima u BiH“.

Objavljeno: 11.4.2012. godine

 

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke