Kompanija optužuje vladu za nezakonito djelovanje

21.07.2007
Print Friendly, PDF & Email

Jedna od osam kompanija koje su se prijavile na tender za privatizaciju Aluminija d.d. Mostar podnijela je krivičnu prijavu protiv članova tenderske komisije. Konzorcij kojega predvodi UKIO Bank Investment Group (UBIG) iz Litvanije navodi da je komisija zloupotrijebila položaj svjesno djelujući u pravcu protupravnog pogodovanja pojedinih ponuđača i eliminaciji UBIG-a koji je dostavio najbolju ponudu. Prethodno su kazali da ih je komisija uskratila za mogućnost žalbe, te im nije dostavila obrazloženje odluke o njihovoj eliminaciji. Ova kompanija nije prošla u drugi tenderski krug, a komisija je odbila da javnosti dostavi zvaničnu listu bodovanja kompanija.

Aluminij u ukupnom izvozu Bosne i Hercegovine (BiH) učestvuje sa oko 10 posto. Istražujući proces privatizacije Aluminija, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su otkrili da postupci predstavnika vlasti nisu bili transparenti, te da je primijenjen neuobičajen oblik privatizacije, kakav zakon u BiH ne poznaje. Izabrana procedura naišla je na kritiku predstavnika Svjetske banke i drugih stručnjaka za tendere.

Objavljeno: 21.7.2007. godine

 

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke