Kaplan neće biti krivično gonjen

26.02.2015
Print Friendly, PDF & Email

Iako je primao naknadu za smještaj u gradu u kojem ima vlastiti stan, federalni ministar Salmir Kaplan neće biti krivično gonjen. Postupao je po zakonu.

Kaplan

Kaplan, ministar kulture i sporta u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), primao je naknadu od 600 KM za smještaj u Sarajevu, iako u tom gradu posjeduje stan. (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Nema osnova za krivično gonjenje federalnog ministra Salmira Kaplana, jer je postupao prema postojećem Zakonu i pravilima, priopćilo je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu. Protiv Kaplana je podnesena krivična prijava zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, jer je koristio naknadu za smještaj u gradu u kojem posjeduje stan.

Tužilaštvo je provjerilo navode iz prijave i utvrdilo da je Komisija nadležna za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade postupala u skladu sa važećim propisima.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je tekst da je Kaplan, ministar kulture i sporta u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), primao naknadu od 600 KM za smještaj u Sarajevu, iako u tom gradu posjeduje stan. Za četiri godine po tom je osnovu Kaplanu iz Budžeta FBiH isplaćeno 24.900 KM.

Pravo na naknadu za smještaj imaju ministri koji stanuju 70 kilometara dalje od Sarajeva i Mostara, u kojima su smještena federalna ministarstva. CIN je utvrdio da osim Kaplana još trojica federalnih ministara primaju ovu naknadu iako imaju vlastite stanove u gradu u kojem rade. To su ministar nauke i obrazovanja Damir Mašić, ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, te Sanjin Halimović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

Nekoliko dana nakon što je CIN objavio istraživanje, politička partija „Naša stranka“ podnijela je krivičnu prijavu protiv Kaplana, zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i oštetio budžet Federacije BiH kako bi si pribavio materijalnu korist.

“Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, Uredba o naknadama koje pripadaju članovima Vlade i njihovim savjetnicima koje nemaju karakter plaće i Poslovnik o radu Komisije, osim dokaza o prebivalištu ne zahtijevaju bilo kakav drugi dokaz potreban za ostvarenje prava na isplatu sredstava za odvojeni život i smještaj”, navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Objavljeno 26. 2. 2015.

 

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke