Još trojica uhapšenih u akciji „Pandora“

24.06.2014
Print Friendly, PDF & Email

Uhapšeni se sumnjiče da su, kao pripadnici skupine Anesa Sadikovića, učestvovali u nezakonitom uvozu tekstila u BiH.

Hapšenje Kemala Čauševića

Policajci SIPA-e privode Kemala Čauševića (Foto: SIPA)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Tri osobe su uhapšene u nastavku akcije „Pandora“, usmjerene protiv finansijskog kriminala, saopćeno je danas iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH). Uhapšeni su Almedin Rožajac, Haris Krujezi i Nurija Škiljo. Postoji sumnja da pripadaju grupi Anesa Sadikovića, koja je učestvovala u nezakonitom uvozu velikih količina tekstila, odnosno uvozu tekstila sa fakturama na kojima je umanjena vrijednost robe.

Oni su uhapšeni u okviru iste policijske akcije u kojoj su već uhapšene 54 osobe, među kojima i bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) Kemal Čaušević i drugi službenici ove institucije.

Čaušević i ostali su pod istragom zbog koruptivnih kaznenih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je u petak za Čauševića i još osam osoba odredio jednomjesečni pritvor, a za dvadeset osoba izrečene su mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, zabrane putovanja, te zabrane sastajanja sa određenim osobama. Mjere zabrane su izrečene Aliji Mašiću, Almiru Kadiću, Dražanu Kožulu, Sveti Miljiću, Ljubomiru Vlajiniću, Draganu Tomiću, Dejanu Paviću, Nerminu Hrustiću, Aleksandru Petroviću, Hajrudinu Muminoviću, Faruku Šušnjari, Danijelu Stojčiću, Bori Marjanoviću, Radanu Kuzmanoviću, Miši Novkoviću, Veseljku Starčeviću, Edvini Ađulović, Dejanu Nožici, Mirku Iviću i Josipu Kovačeviću. Spomenute osobe ostaju na slobodi ali ne smiju napuštati mjesta svoga prebivališta, ne smiju se sastajati sa određenim osobama i ne smiju putovati.

Kako se navodi u priopćenju iz Tužilaštva BiH, Sud je odbio njihov prijedlog da se osumnjičenima odredi kućni pritvor. Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Objavljeno 24. 6. 2014.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke