Imovina sudija i tužilaca skrivena još neko vrijeme

04.01.2019
Print Friendly, PDF & Email

Iako je VSTV najavio da će finansijski izvještaji sudija i tužilaca biti objavljeni sredinom 2019. godine, CIN saznaje da će ovi podaci biti nedostupni javnosti, najvjerovatnije do kraja godine.

Video prilog

Prema optimističnim očekivanjima VSTV-a, podaci o imovini sudija i tužilaca bi mogli biti objavljeni tek krajem 2019. godine

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Podaci o imovini nosilaca pravosudnih funkcija najvjerovatnije neće biti objavljeni do kraja 2019. godine, saznali su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) na sastanku sa predstavnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Kako je ranije saopćeno, 1. januar 2019. godine je trebao biti početak primjenjivanja sistema elektronskog podnošenja finansijskih izvještaja koji bi bili objavljeni na internetu i dostupni svim građanima.

Predstavnici VSTV-a su objasnili da sudije i tužioci imaju do kraja marta rok za dostavljanje podataka o svojoj imovini. Nakon toga bi do kraja juna trebala biti kreirana platforma u koju bi službenici VSTV-a unosili te podatke.

Objasnili su da zbog velikog broja podataka koje će morati obraditi očekuju probijanje ovih rokova. Konačna baza bi trebala biti urađena do kraja 2019. godine, ali su to za sada samo optimistična predviđanja VSTV-a.

Ovi podaci bi mogli biti na raspolaganju javnosti na zahtjev, ali tek u aprilu ili maju. U međuvremenu će imovina sudija i tužilaca ostati potpuno skrivena.

U VSTV-u su novinarima CIN-a objasnili da obrasci koje su do sada popunjavale sudije i tužioci nemaju posebnu vrijednost jer su to radili proizvoljno i bez kontrole te da ih ne mogu davati javnosti jer je riječ o ličnim podacima.

VSTV je i prije tri godine odbio dostaviti ove podatke, tvrdeći da tražene informacije sadrže lične podatke o bračnim drugovima i djeci sudija i tužilaca te bi njihovim objavljivanjem bila povrijeđena privatnost trećih lica. Tada je Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine zaključila da to ne smiju biti zaštićeni podaci, preporučivši VSTV-u da ih dostavi javnosti. Ova preporuka nije prihvaćena.

 

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke