Baza sadrži podatke o 50 firmi, osnovanih kapitalom zemalja Bliskog istoka koje su u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) kupile najveće površine zemljišta i drugih nekretnina. Firme državljana Saudijske Arabije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Jordana, Sirije i drugih bliskoistočnih zemalja te Egipta kupile su od 2012. do 2019. godine skoro 12 miliona kvadratnih metara u Sarajevu i okolnim općinama.

Do početka prošle godine u FBiH je bilo registrovano nešto više od 1.600 firmi koje su vlasništvo državljana zemalja Bliskog istoka. Firme su najviše kupovale od 2012. do 2016. godine, a potom je promet nekretninama počeo značajno opadati.

Ova baza sadrži podatke o: nazivima firmi, osnivačima i drugim osnovnim podacima te generalne podatke o poslovanju i nekretninama koje posjeduju u Sarajevu i okolini.

Novinari su podatke prikupljali u zemljišnoknjižnim uredima tokom 2019. godine, zbog čega se može desiti da su neke nekretnine u međuvremenu promijenile vlasnika. Finansijski i podaci o vlasnicima firmi su prikupljani u privrednim registrima i finansijskim institucijama.

Prema propisima, strani državljani u BiH mogu kupovati nekretnine kao fizička lica jedino ako dolaze iz zemalja sa kojima naša zemlja ima sklopljen Sporazum o reciprocitetu. S obzirom na to da Bosna i Hercegovina takav sporazum nema ni sa jednom zemljom Bliskog istoka, njihovi državljani nemaju pravo biti vlasnicima nekretnina u BiH pa zato osnivaju firme koje se pojavljuju kao kupci nekretnina.

Imovina stranih firmi u KS

O nama

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je nevladina medijska organizacija, osnovana 2004., u čijem fokusu rada su istraživanje korupcije, organiziranog kriminala i sistemskih nepravilnosti koje građanima BiH otežavaju život te usporavaju demokratski razvoj države. Kroz istraživačke priče, interaktivne sadržaje i baze podataka, CIN razotkriva korupciju, nepravilnosti i neodgovornost u javnim nabavkama, pravosuđu, dodjeli poticaja, energetici, javnoj upravi i svakom drugom sektoru od značaja za građane.

Kriminal i korupcija

U fokusu našeg rada su organizirani kriminal i korupcija koji negativno utiču na život stanovnika BiH. Radimo na istraživačkim projektima i pričama koje obuhvataju sve društvene sfere: obrazovanje, sport, zdravstvo, zapošljavanje, politiku, šverc droga i duhana, falsificiranje lijekova i dokumenata, finansijske prevare i druge.

Partneri

CIN je uspostavio saradnju sa većinom medija u Bosni i Hercegovini, ali i sa sa brojnim uglednim medijima u svijetu, pa su naš rad preuzimali ili se pozivali na njega listovi Guardian, Time, Der Spiegel, Washington Post, radio i televizijske stanice ZDF, BBC, Deutsche Welle i brojni drugi. Naše priče redovno preuzimaju utjecajni mediji iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a Radio Slobodna Evropa/TV Liberty ih distribuira kroz svoju mrežu radio stanica u zemlji i regionu. Između ostalih, sarađujemo sa vodećom organizacijom istraživačkih novinara u svijetu – International Consortium of Investigative Journalists.

KONTAKTIRAJTE NAS

Kontaktirajte nas

Vaši podaci
Unesite validnu adresu!
Mora biti broj!