Ilegalna Kamagra povučena iz prodaje

23.10.2013
Print Friendly, PDF & Email

Nakon što je CIN otkrio da se u BiH prodaje neregistrirani preparat za potenciju Kamagra, apoteke su ga povukle iz prodaje.

Kamagra

Ovaj proizvod farmaceutske kuća Ajanta Pharma Limited iz Indije nije registrovan i ne bi smio biti u prodaji. (Foto:CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva objavio tekst u kojem je upozorio da se u apotekama u Bosni i Hercegovini (BiH) može kupiti neregistrovani preparat za potenciju Kamagra, ovaj proizvod je povučen iz prodaje.

„Ni u jednoj apoteci nije zatečeno nijedno pakovanje lijeka jer su sve količine već vraćene isporučiocu. Kao dokaz povrata predočene su povratnice i elektronske kartice iz kojih je vidljivo da je stanje predmetnog lijeka na lageru 0“, navodi Desimir Miljić, glavni zdravstveni inspektor Republike Srpske (RS) u dopisu koji je poslao CIN-u.

U dopisu je navedeno da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH obavijestila ovaj inspektorat o postojanju Kamagre na tržištu, te dostavila spisak apoteka u kojima je potrebno izvršiti kontrolu.

Nataša Grubiša, direktorica Agencije, potvrdila je da je ovaj nalog izdat na osnovu informacija dobivenih iz istraživanja CIN-a.

„Mi smo tragom vaše informacije provjerili u apotekama i mi smo kupili tu Kamagru“, kaže Grubiša.

CIN je u septembru objavio istraživanje o tome kako se u apotekama u Federaciji BiH i RS mogu naći lijekovi koji nisu registrovani. Novinari su u četiri apoteke u Bijeljini i Sarajevu kupili preparat za potenciju Kamagra, a u dva slučaja su za to dobili i račun.

Ovaj proizvod farmaceutske kuća Ajanta Pharma Limited iz Indije nije registrovan i ne bi smio biti u prodaji.

Novinari su otkrili da je Kamagra u neke apoteke stigla preko veleprometnika Krajinalijek iz Banje Luke. Iz ove firme su novinarima CIN-a objasnili da su lijek nabavili jednokratno od apoteke koja je bila pred zatvaranjem, što nije ispravna procedura nabavke.

„Veleprometnik može nabaviti lijek od proizvođača i drugog veleprometnika“, objasnila je u ranijem razgovoru novinarima Indira Šarkić, inspektorica Agencije za lijekove.

Grubiša je potvrdila da su inspektori izvršili kontrolu u Krajinalijeku, ali da još nisu gotovi rezultati kontrole.

Ni u sarajevskoj apoteci Otoka A2 više se ne može kupiti Kamagra, a po nalogu Agencije za lijekove inspekcija je posjetila i ovu apoteku.

„Kamagra se ne prodaje. Mi smo imali urednu fakturu što je inspekcijskim uvidom utvrđeno. Vraćena je količina koja je ostala, jedan-dva komada“, pojasnio je Behrudin Abdagić iz ove apoteke.

Prema entitetskim zakonima o apotekarskoj djelatnosti kazna za prodaju neregistrovanog lijeka je do 15.000 KM za apoteku i do 3.000 KM za vlasnika. Kazna za proizvođače i veletrgovce lijekova koji počine ovaj prekršaj je od 30.000 do 100.000 KM, a za pojedince do 10.000 KM, prema Zakonu o lijekovima BiH.

Objavljeno 23. 10. 2013.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke