Građani trebaju znati kako se troši budžetski novac

07.06.2013

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH smatra da podaci o korisnicima naknada iz budžeta nisu tajni i da javnost ima pravo na njih.

Trošenje novca iz budzeta ne može se skrivati iza zaštite ličnih podataka (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Državne institucije su tokom prošle godine tražile od Agencije za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine (BiH) da im objasni da li podatke o uposlenicima i delegatima koji primaju bilo koju vrstu dodatne novčane naknade za svoj rad trebaju podijeliti sa javnošću.

Agencija im je odgovorila da to nisu lični podaci, jer se odnose na trošenje budžeta te da korisnici tih naknada “ne mogu uživati zaštitu na privatnost u onoj mjeri u kojoj to zakon pruža licima koja ne obavljaju javne funkcije”. U godišnjem izvještaju o zaštiti ličnih podataka za 2012. godinu piše da davanje takvih podataka novinarima ne može ugroziti privatnost zaposlenih u javnom sektoru.

Tokom prošle godine Agenciji su se obraćali i građani. Najčešće su se žalili zato što su im neke institucije prilikom zapošljavanja tražile uvjerenja o nekažnjavanju. Agencija je utvrdila da je to nezakonito, jer se radi o ličnim podacima i zbog toga je kaznila odgovorne iznosima od 300 do 1.100 KM. Kažnjeni su: ministar Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, ministar unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, sekretar Bosnalijeka d.d. Sarajevo, ministar zdravstva, rada i socijalne politike Hercegovačko-neretvanskog kantona, dok je federalni ministar pravde dobio i ukor.

Prema tumačenju Agencije, poslodavci ne bi smjeli tražiti uvjerenje o nekažnjavanju jer su podaci iz kaznene evidencije službena tajna. Institucija ih može tražiti samo u opravdanim slučajevima kršenja krivičnog zakona, a nikako kao dokument koji se prilaže u konkursnoj proceduri.

Zbog kršenja Zakona o ličnim podacima izrečene su još dvije kazne od po 300 KM: zaposlenica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu morala je platiti toliku kaznu jer je medijima dala medicinski podatak studenta, a direktor Međunarodne srednje škole International High School Sarajevo zbog obrade otisaka prstiju učenika.

Agencija je provjeravala zaštitu ličnih podataka i po službenoj dužnosti. Tako su napisali rješenje koje se odnosi na Agenciju za državnu službu kojim su zabranili objavljivanja ličnih podataka kandidata koji učestvuju u konkursu za posao ili obuci i usavršavanju. Ovo rješenje je uslijedilo nakon što su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) napisali niz priča o zloupotrebama konkursnih procedura i zapošljavanju preferiranih kandidata u javnoj službi. Novinari CIN-a su tada aktivnu bazu podataka sa imenima i prezimenima kandidata koristili kao izvor informacija kojima su dokazali ove zloupotrebe.

Objavljeno 7.6.2013. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

KOMENTARI


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke