Građani pozvani da komentarišu zakon

10.05.2013

Nacrt Zakona o slobodi pristupa informacijama daje prednost zaštiti ličnih podataka nad interesom javnosti.

Turković

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Svi građani i organizacije mogu do kraja ovog mjeseca poslati svoje mišljenje i komentare na predloženi Nacrt Zakona o slobodi pristupa informacijama Bosne i Hercegovine (ZoSPI BiH). Novi nacrt zakona postavljen je na internetskoj stranici Ministarstva pravde BiH, a mišljenja i prijedlozi se mogu slati na e-mail adresu: konsultacije@mpr.gov.ba.

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH pokrenula je proceduru izmjene postojećeg zakona. Iz Agencije su objasnili da oni predlažu da svaka institucija ograniči građanima pristup informacijama, ako će time biti ugroženo pravo na privatnost ili drugi interes.

Ombudsmen BiH, institucija nadležna za sprovođenje ovog zakona, upozorava da ovo znači da institucije mogu u ime zaštite ličnih podataka odbiti većinu zahtjeva za pristup informacijama.

Za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) su objasnili kako aktuelni zakon štiti princip da su sve informacije koje institucija posjeduje dostupne građanima, a za one koje odluči držati u tajnosti, institucija mora sprovesti test javnog interesa te objasniti zbog čega to čini.

Ako građani podrže ovakav nacrt, te on bude usvojen na Parlamentu, važilo bi obrnuto pravilo: institucija bi mogla odbijati sve zahtjeve, pozivajući se na zaštitu ličnih podataka, a test interesa bi sprovodila da provjeri može li se neka informacija odobriti građanima, rekla je Jasminka Džumhur iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Ovakve izmjene Zakona bi značile otežan, ako ne i onemogućen pristup svih građana podacima koje su od javne važnosti, a sadrže bilo kakav lični podatak u sebi, poput dokumentacije o imovini političara.

Objavljeno 10.5.2013. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

KOMENTARI


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke