Gavrankapetanović poklonio supruzi imovinu od 600.000 KM

13.11.2014

Nakon što je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu otvorilo istragu protiv doktora Farisa Gavrankapetanovića, on je svoje nekretnine prepisao supruzi Almi.

Faris Gavrankapetanović

Kantonalno tužilaštvo iz Sarajeva je pokrenulo istragu protiv Gavrankapetanovića zbog sumnji da je zloupotrijebio položaj šefa KCUS-a. (Foto: Oslobođenje)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Doktor Faris Gavrankapetanović, bivši direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), poklonio je supruzi Almi početkom ove i krajem prošle godine nekretnine vrijedne 600.000 KM. Radi se o dva stana i pet garažnih mjesta koje je Gavrankapetanović ranije dobio na poklon od svoje majke Fikrete.

Ova imovina je prepisana na Almu Gavrankapetanović-Karović nakon što je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu otvorilo istragu protiv doktora Gavrankapetanovića zbog zloupotrebe službenog položaja.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je u martu objavio priču o tome kako je porodica Gavrankapetanović stekla imovinu vrijednu dva miliona maraka, iako takve investicije nisu mogli pokriti prijavljenim prihodima. Gavrankapetanovićeva kćerka Iman, studentica bez stalnog zaposlenja, posjeduje stan i garaže plaćene 382.000 KM, bivša supruga Amela vlasnica je stana i garaže od 575.000 KM, majka Fikreta posjeduje kuću kupljene za 94.000 KM a Gavrankapetanović ima i kuće i zemljišta u Počitelju vrijedne skoro 200.000 KM.

Pored toga, on je posjedovao i dvije garaže i dva stana u centru Sarajeva, koje mu je majka Fikreta poklonila. Nekretnine je kupila 2012. za 757.000 KM. Međutim, Gavrankapetanović je upravo dio tih nekretnina u januaru 2014. i decembru 2013. godine prepisao na suprugu, nakon što je otvorena istraga protiv njega.

Nekretnine GavrankapetanovićaNekretnine Gavrankapetanovića u martu 2014. (Ilustracija: CIN)

Novinari CIN-a su ranije razgovarali sa Gavrankapetanovićevom majkom, koja je rekla da je u penziji još od kraja rata te da je novac za stanove zaradila devedesetih godina, radeći kao mikrobiolog u jednoj vojnoj bolnici u Tripoliju u Libiji.

Krajem prošle godine Kantonalno tužilaštvo iz Sarajeva je pokrenulo istragu protiv Gavrankapetanovića zbog sumnji da je zloupotrijebio položaj šefa KCUS-a. Tužilaštvo sumnja da je od 2004. do 2010. nesavjesnim poslovanjem oštetio KCUS za 23,5 miliona maraka, jer je, između ostalog, sklapao štetne ugovore u postupcima javnih nabavki. Navodno, Gavrankapetanović nije poštovao zakonske procedure o broju učesnika na tenderima,  pogrešno je vrednovao prispjele ponude u postupcima nabavke CT-aparata, računarske opreme i softvera, a pri izboru zaštitarskih agencija za obezbjeđenje objekata nije poštovao pravilo konkurentnosti.

Tužilaštvo ga još tereti da je u Klinički centar nezakonito zaposlio 260 osoba, te da je sa pojedinim uposlenicima zaključivao menadžerske ugovore, koji omogućuju dodatne prihode, te da je prikrivao gubitke u poslovanju klinike. Gavrankapetanovića sumnjiče da je takvim postupcima ostvario imovinsku korist.

Istraga je i dalje u toku, kazali su novinarima CIN-a u Tužilaštvu KS, a nadležni tužilac nije podnio zahtjev za blokiranje imovine Farisa Gavrankapetonovića, zbog čega je on i dalje može prodavati ili poklanjati.

Međutim, prema federalnom Zakonu o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, koji je na snagu stupio u septembru ove godine, imovina će moći biti oduzeta ako sud presudi da je ona stečena nezakonitim radnjama i da prenos vlasništva nad imovinom nije bio „u dobroj vjeri“.

Objavljeno 13. 11. 2014.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

KOMENTARI


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke