CIN

FINANSIRANJE BORAČKIH UDRUŽENJA

FEDERACIJA BIH
53290525 KM
REPUBLIKA SRPSKA
27426689 KM
BRČKO DISTRIKT
2568000 KM
UKUPNO:
83285214 KM

FINANSIRANJE BORAČKIH UDRUŽENJA

FINANSIRANJE BORAČKIH UDRUŽENJA

Boračka udruženja u Bosni i Hercegovini su od 2012. do 2018. godine iz budžeta općina, gradova te kantonalnih i entitetskih ministarstava nadležnih za pitanja boraca dobile nešto više od 83 miliona maraka. Riječ je o redovnim i planiranim isplatama iz budžeta.

Najviše novca za boračka udruženja je izdvojeno u Federaciji BiH - 53,2 miliona maraka - dok je Republika Srpska dala skoro 27,5 miliona maraka. Brčko distrikt je izdvojio nešto više od 2,5 miliona, a glavni grad Sarajevo i njegove četiri općine 4,86 miliona maraka.

Tražeći podatke o izdvajanjima za boračka udruženja, novinari Centra za istraživačko novinarstvo su poslali 155 zahtjeva institucijama širom Bosne i Hercegovine. Većina institucija je dostavila podatke, ali neke, ignorišući zahtjeve, nisu CIN-u napisale nikakav odgovor. U takvim slučajevima novinari su podatke prikupljali iz službenih novina.

Proces prikupljanja podataka je pokazao da većina institucija ne vodi jasnu evidenciju o ovim izdvajanjima jer su nazivi boračkih udruženja nepotpuni i za skoro polovinu davanja nije poznat razlog, odnosno namjena utroška novca. Ostali su novac potrošili na redovne aktivnosti organizacije, obilježavanje važnih datuma, izgradnju spomenika te pomoć svojim članovima.

Zbog odbijanja institucija da dostave podatke o imenima boraca koji su dobijali novac iz budžeta, u ovoj bazi nema podataka o novcu koji je davan kao direktna pomoć pojedincima, pomoć za njihovo stambeno zbrinjavanje i slično.


 

 

O NAMA

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je nevladina medijska organizacija, osnovana 2004., u čijem fokusu rada su istraživanje korupcije, organiziranog kriminala i sistemskih nepravilnosti koje građanima BiH otežavaju život te usporavaju demokratski razvoj države. Kroz istraživačke priče, interaktivne sadržaje i baze podataka, CIN razotkriva korupciju, nepravilnosti i neodgovornost u javnim nabavkama, pravosuđu, dodjeli poticaja, energetici, javnoj upravi i svakom drugom sektoru od značaja za građane.

FOTO GALERIJA

KONTAKTIRAJTE NAS


Centar za istraživačko novinarstvo

message

Kontaktirajte nas

Vaši podaci
Unesite validnu adresu!
Mora biti broj!