Dva dana za dokaze u slučaju Budimir

20.09.2013
Print Friendly, PDF & Email

Na Općinskom sudu u Sarajevu danas je počelo suđenje predsjedniku FBiH Živku Budimiru zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Živko Budimir

Budimir na sudu (FOTO: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Na Općinskom sudu u Sarajevu danas je počelo suđenje predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Živku Budimiru optuženom za nedozvoljeno posjedovanje oružja. Na početku suđenja tužilac i odbrana najavili da će im za dokazni postupak trebati po jedan dan.

Prema navodima optužnice, Budimiru su prilikom pretresa prostorija ureda u Sarajevu, 26. aprila ove godine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pronašli pištolj marke „češka zbrojovka“ sa jednim metkom u cijevi i šest u šaržeru, za koje nema odobrenje.

Predsjednik FBiH je tada uhapšen zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj a nakon mjesec dana je pušten iz pritvora.

Tužilac Sanin Bogunić je u uvodnoj riječi rekao da će saslušanjem jednog svjedoka i vještaka, te materijalnim dokazima, dokazati da je Budimir posjedovao oružje za koje nije imao dozvolu.

„Dokazat ćemo da Budimir nikada nije podnio zahtjev za registraciju tog pištolja, iako je u međuvremenu registrovao druga dva“, kazao je Bogunić.

Odbrana je rekla da će svojim dokazima, saslušanjem dva svjedoka i samog optuženog, pokazati da ne postoji krivično djelo ni odgovornost Živka Budimira. Advokat Ragib Hadžić je dodao da je ova optužnica više produkt nečega drugog nego spleta okolnosti koje ukazuju na krivično djelo.

„Svi se sjećamo 26. aprila i spektakularnog hapšenja, i na kraju stvar se svela na optužnicu protiv oficira zato što ima pištolj“, kazao je Hadžić.

Izvođenje dokaza Tužilaštva zakazano je za 10. oktobar, a odbrane za 7. novembar.

Objavljeno 20. 9. 2013.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke