Ćopiću trajno oduzeto 20 miliona KM

24.01.2014
Print Friendly, PDF & Email

Vrhovni sud Republike Srpske osudio je Zorana Ćopića na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeo imovinu vrijednu blizu 20 miliona KM.

Zoran Ćopić

Zoran Ćopić na suđenju (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

U ponovljenom postupku Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Zorana Ćopića na četiri godine zatvora za pranje novca srbijanskog narkobosa Darka Šarića. Dragi Nižolu, direktoru Ćopićevog preduzeća Avio Rent preko kojeg je opran dio novca, izrečena je kazna od 4.000 KM .

Sud je, također, naredio da se trajno oduzme imovina Ćopićevih firmi, vrijedna blizu 20 miliona KM. Tako je od firme Agrocoop Export-Import Banja Luka oduzeto 51% dionica Fabrike šećera Bijeljina i 2,65 miliona KM, dok je od firme Avio Rent oduzet avion Cesna.

U izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo Zoran Ćopić je rekao da nije očekivao ovakvu presudu. Prema njegovim riječima, Darko Šarić je važio za uglednog biznismena u periodu dok je poslovao sa njim. Dodaje i da su sve novčane transakcije išle preko banaka i da se radilo o legalnim poslovima.

Zoran Ćopić je uhapšen u aprilu 2011. godine. Optužen je da je od 2008. do polovine 2010. godine oprao veću količinu novca stečenog prodajom droge. Najveći dio novca su na račun Agrocoopa uplatile offshore firme Lafino Trade LLC i Mattenico LLC za koje je srbijansko tužilaštvo ranije utvrdilo da su u vlasništvu Darka Šarića i njegovog brata Duška. Dio tog novca upotrijebljen je za pokretanje Fabrike šećera u Bijeljini.

„U spisima su dokazi u kojima stoji da je Šarićeva firma Lafino Trade prodala njemačkom WAZ-u beogradsku Štampu i da je tih 29 miliona eura došlo na račun Raiffeisen banke u Beču. Sa tog računa je novac uplaćen na račun Agrocoopa”, objašnjava Ćopić i dodaje da se ne radi o prljavim parama.

Osim Ćopića i Drage Nižola optužen je bio i direktor Agrocoopa Ljubo Mrđen koji je u prvostepenom postupku priznao krivicu. On je osuđen na šest mjeseci zatvora.

Prvostepenom presudom Okružnog suda Banja Luka Ćopić je za pranje novca osuđen na pet godina zatvora, dok je Nižol za isto krivično djelo, počinjeno iz nehata, osuđen na četiri mjeseca zatvora.

Krajem 2012. godine Vrhovni sud RS-a je ukinuo tu presudu, a kao razlog je navedeno da je presuda donesena na osnovu tajnih snimaka telefonskih razgovora između Ćopića, Šarića i drugih saradnika koji su prikupljeni prema naredbi srbijanskog tužilaštva, a ne prema nalogu tužilaštva iz Banje Luke.

U ponovljenom postupku banjalučki Okružni sud je odlučio da se prihvate isti dokazi te je Ćopića u julu 2013. godine osudio na četiri godine i šest mjeseci, dok je direktor Avio Renta osuđen na dva mjeseca zatvora.

Vrhovni sud RS-a je u decembru prošle godine ukinuo i ovu presudu te su iz dokaznog materijala izbačeni telefonski razgovori snimljeni u Srbiji. Ipak, u konačnoj presudi je utvrđeno da se Zoran Ćopić udružio sa Darkom Šarićem, Nikolom Dimitrijevićem, Jovicom Lončarom i drugim Šarićevim saradnicima i da je prao novac koji je stečen prodajom droge.

Ćopić je u pritvoru proveo dvije godine i tri mjeseca. Njegova odbrana je najavila da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske zbog povrede prava na pravično suđenje.

Objavljeno 24. 1. 2013.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke