CIN objavio bazu podataka o imovini političara

20.08.2018

Imovina mnogih političara u BiH godinama raste, a neki od njih uz kupovinu brojnih nekretnina stignu i uštedjeti novac. Od danas ove podatke možete pronaći u CIN-ovoj bazi „Imovina političara“.

imovina političara

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Ova jedinstvena baza sadrži podatke o: političkoj i profesionalnoj karijeri, nekretninama, ušteđevini, primanjima, vozilima, dionicama, kreditima i sudskim postupcima 121 parlamentarca, ministra i drugih izabranih zvaničnika.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su prikupili više od 2.100 dokumenata koji uključuju: imovinske kartone, vlasničke listove o nekretninama, registre preduzeća u vlasništvu političara, optužnice i presude protiv njih te druge zvanične dokumente.

Od njih 121, koliko ih se nalazi u ovoj bazi, više od polovine su kandidati na ovogodišnjim oktobarskim izborima. Njih 68 su u imovinskim kartonima napisali ili rekli novinarima CIN-a da imaju ušteđevinu koja ukupno iznosi više od 5,5 miliona KM. Neki od njih su kupovali ili prodavali nekretnine. Ove informacije se mogu pronaći u dokumentima dostupnim u bazi.

Baza podataka, uz navedene dokumente, sadrži i biografiju svakog političara. Novinari su uradili više od stotinu intervjua, a bilo je onih koji su odbili razgovarati o sebi ili su izbjegavali direktan kontakt sa novinarima CIN-a.

U bazi su ažurirani podaci predsjednika skoro svih političkih stranaka i funkcionera koji su bili ili su i dalje na odgovornim funkcijama. Također, u njoj se nalaze i novi profili. Detaljne informacije u bazi možete pronaći o: Ismiru Juski – državnom ministru prometa i komunikacija, Izmiru Hadžiavdiću – sekretaru Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH), Nenadu Stevandiću – potpredsjedniku Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS), Antonu Kasipoviću – ministru pravde i potpredsjedniku Vlade RS-a, Šerifu Isoviću – v. d. direktora Porezne uprave Federacije BiH, Vojinu Mitroviću – poslaniku NSRS-a, Zilhi Ademaj – ministrici zdravstva Kantona Sarajevo te Draganu Bogdaniću – ministru zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

CIN je prvu ovakvu bazu objavio prije devet godina kada je na isti način obradio podatke za 32 političara, a do 2014. godine taj broj u bazi je porastao na 200. Neki od njih iz ove baze više nisu politički aktivni ili su preminuli zbog čega se njihovi profili više ne nalaze u bazi.

Baza podataka je dostupna na adresi http://imovinapoliticara.cin.ba.

 

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

KOMENTARI


 • Muhamed says:

  Čestitke na ovom istraživanju za imovinu političara .
  Sada treba istražiti jel to stvarna vrijednost imovine jer ima političara kako navode dva sina imaju stanove koji ukupno vrijede 140.000 km plus poslovni prostor 70.000 km sve nekretnine u sarajevu . To treba istražiti svaka nekretnina gdje se nalazi koliko ima kvadrata i stvarna tržišna vrijednost imovine onda ćemo imati tek tačne podatke . Ovo su podaci koje su oni naveli jer bi volio vidjeti poslovni prostor u sarajevu od 70.000 km i dva stana od 140.000 km .

 • Izudin says:

  Poštovani,
  Zašto na popisu nema npr. direktora raznih federalnih fondova kao što je Salko Obhođaš? Taj ni sam ne zna šta sve ima a iz politike i preko nje je imenovan na direktorsku poziciju.
  Hvala i podrška.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke