CIN dobitnik nagrade EU za istraživačko novinarstvo

03.12.2020
Print Friendly, PDF & Email

Priča novinara CIN-a o sarajevskoj sutkinji koja je u lažnim procesima prisvajala nekretnine umrlih dobila je treću nagradu Europske unije u BiH za istraživačko novinarstvo.

Azhar Kalamujić je tri mjeseca pratio tragove i otkrivao dokaze za priču (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

“Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve Holokausta”, priča novinara Centra za istraživačko novinastvo (CIN) iz Sarajeva Azhara Kalamujića, dobila je treću nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini (BiH).

Prvu nagradu dobio je urednik i novinar BIRN-a Semir Mujkić za serijal tekstova o ruskom uticaju na Balkanu, dok je drugu nagradu dobio novinar Žurnala Amarildo Gutić za priču “Prsten oko Vitezita”.

Nagrada EU se dodjeljuju svake godine u šest zemalja zapadnog Balkana i Turskoj. Ona promoviše izvanredna dostignuća istraživačkih novinara i doprinosi boljoj vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva.

CIN-ova priča o sarajevskoj sutkinji je prošle godine dobila prvu nagradu crnogorske Fondacije „Duško Jovanović“, a našla se i u užem krugu međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo „Fetisov Journalism Awards“ iz Švicarske.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Comments are closed here.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke