CIN dobitnik međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo

22.10.2007
Print Friendly, PDF & Email

Online News Association (ONA) je za najbolju istraživačku priču objavljenu na internetu u 2007. godini u kategoriji malih medijskih kuća proglasila serijal tekstova Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva o sigurnosti hrane u BiH. Pobjednici su proglašeni na godišnjoj ceremoniji dodjela nagrada koja je održana 19. oktobra u Torontu. Među pobjednicima u drugim kategorijama nalaze se Associated Press i Washington Post. Nagrada za istraživačko novinarstvo u kategoriji velikih medijskih kuća dobio je ABC News.

„Čast nam je da se nalazimo u društvu ovako uglednih kuća i ovo pokazuje da su bosanskohercegovački novinari na vrhu svjetskog istraživačkog novinarstva“, rekla je Svjetlana Ćelić, zamjenik glavnog urednika CIN-a. „Naš cilj je bio jednostavan. Željeli smo otkriti da li je hrana koju jedemo sigurna i sada znamo da nije.“

Tekstovi (možete ih pročitati ovdje) ukazuju na to da bh. vlasti nisu poduzele adekvatne mjere kako bi zaštitile svoje građane od neispravne hrane. Od objavljivanja ovog serijala, na stotine ljudi je završilo u bolnici zbog zdravstvenih problema izazvanih trovanjem hranom.

ONA je najveće svjetsko udruženje medijskih portala i smješteno je u prostorijama Annenberg fakulteta za novinarstvo pri Univerzitetu Južna Kalifornija u Los Anđelesu. Zvanično obavještenje za medije možete pročitati ovdje.

CIN-u je za serijal o trgovini strujom, ranije ove godine, uručena nagrada Global Shining Light. Nagradu je dodijelila Globalna mreža istraživačkih novinara.

Objavljeno: 21.10.2007. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke