Česi zainteresirani za otkup suvlasništva u HE Bistrica iz Foče

21.02.2013
Print Friendly, PDF & Email

Kaldera Company d.o.o. iz Laktaša. (Foto: CIN)

Poduzeće BDY Czech a.s. iz češkog grada Beroun je zainteresirano za otkup većeg dijela vlasništva HE Bistrica d.o.o. Foča, koncesionog poduzeća koje pripada Kalderi Company d.o.o. iz Laktaša i Javnom poduzeću Elektrodistribucija a.d. Pale. HE Bistrica ima koncesiona prava nad izgradnjom četiri hidroelektrane u istočnoj Bosni, na rijekama Bistrica i Janjina.

Prema podacima objavljenim na banjalučkoj berzi, Czech je firma koja nema puno iskustva u elektroenergetskom sektoru. Do sada se preko poduzeća JAMP s.r.o. bavila prometom nekretnina, a preko firme SLOT Group a.s. lutrijama i igrama na sreću. Od prošle godine se uključuje u zdravstveni sektor preko Bohemia Medical Holding, a od ove godine je odlučila ulagati u energetski sektor preko Energo Holdinga. U planu ove firme je investicija u Češkoj, u toplanu Loučovice za koju će trebati oko 35 miliona KM te investicija u hidroelektranu Hrebečna za čiju izgradnju je potrebno oko 28 miliona KM.

Prema podacima koje je ranije objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), koncesione ugovore za izgradnju četiri hidroelektrane 2006. godine je dobila Elektrodistribucija a.d. Pale. Dvije godine poslije toga, suprotno koncesionim ugovorima, Vlada RS-a je odobrila prijenos koncesionih prava u visini od 90% na privatno poduzeće Kaldera iz Laktaša.

Koncesiono poduzeće HE Bistrica, koje je nastalo na osnovu koncesionih ugovora, danas je vrijedno 10.212.994 KM, u što je uračunata dokumentacija za izgradnju hidroelektrana, procijenjene vrijednosti 7,5 miliona maraka, dok je ostalo polog u gotovini. Kaldera posjeduje 90% a Elektrodistribucija a.d. Pale 10% tog poduzeća. Sukladno tom ulogu, ove dvije firme bi trebale finansirati izgradnju četiri hidroelektrane, u iznosu od oko 150 miliona maraka. Izgradnja je odavno trebala početi, ali radovi kasne jer Kaldera nema potrebna sredstva. Već izvjesno vrijeme pokušava naći finansijera kojem bi prodala udio u firmi.

Prošle godine su pregovarali sa Ki Kelagom iz Austrije, kojem je ponuđeno 51 posto udjela u HE Bistrica, dok bi Kaldera ostala sa 39 posto a Elektrodistribucija sa 10 posto vlasništva. Međutim, kompanije se nisu uspjele dogovoriti o zajedničkom ulaganju.

Prema Nacrtu Ugovora koji je početkom septembra odobrila Skupština akcionara Elektrodistribucije a.d. Pale, Česi bi mogli postati suvlasnici 60% HE Bistrica. Kaldera Company bi ostala vlasnikom 30%, dok se suvlasništvo Elektrodistribucije ne bi mijenjalo-ostalo bi u visini od 10%. Imajući u vidu ukupnu vrijednost koncesionog poduzeća, Česi bi od Kaldere otkupili dio vrijedan 6.127.796 KM i time postali vlasnici nad 60% poduzeća, dok bi Kaldera zadržala 3.063.898 KM vrijedan dio firme. Elektrodistribucija ne mijenja udio od 1.012.299 KM.

Nacrtom Ugovora Czech se obavezuje da će se angažirati na investiranje u HE Bistrica, na način što će finansirati koncesioni projekt u vidu kredita ili pozajmica koje će HE Bistrica dati banke ili druge finansijske organizacije. Preprodaje udjela ne bi smjelo biti bez pismene suglasnosti ostalih suvlasnika. Naziv firme ostaje isti: HE Bistrica d.o.o. Foča, sa osnovnom djelatnošću proizvodnje električne energije.

Objavljeno: 28.11.2012. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke