CCI-u nije dozvoljen pristup u Parlament BiH

18.04.2013
Print Friendly, PDF & Email

U CCI-u kažu da nisu dobili dozvolu za praćenje sjednice i da su takvu odluku donijeli članovi Kolegija Predstavničkog doma.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Predstavniku Centara civilnih inicijativa (CCI) danas je zabranjen pristup u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH).

To su saopćili iz CCI-a, navodeći kako njihov predstavnik, koji već sedam godina redovno prati rad Predstavničkog doma, danas nije dobio odobrenje da prisustvuje sjednici.

Menadžerica za odnose s javnošću CCI-a Majda Behram-Stojanov objasnila je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) kako je ova organizacija od Parlamentarne skupštine BiH ranije dobijala godišnje dozvole za praćenje sjednica.

“Prije tri mjeseca donijeli su odluku da će nam dozvolu davati za svaku sjednicu i to tri dana prije njezinog održavanja. Za današnju sjednicu nismo dobili dozvolu. Odluku je potpisao Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”, rekla je Behram-Stojanov.

Kolegij Predstavničkog doma prethodno je od CCI-a zatražio podatke o plaćama uposlenih u toj organizaciji i vrijednostima projekata koje realizuju.

“CCI rukovodstvu PSBiH nije dao tražene podatke, koje inače uopšte nije dužan da im dostavi, ne zato što ih taji (svi su oni ili već postavljeni ili će biti na web stranici organizacije, kako je i uobičajeno), nego zbog bahatosti kojom su ti podaci zatraženi i apsurdnog pozivanja na Zakon o slobodi pristupa informacijama, čime rukovodstvo najvišeg zakonodavnog tijela pokazuje zabrinjavajuće neznanje i neshvatanje suštine i smisla nekih zakonskih akata – jer je ovaj zakon napravljen po evropskim standardima da bi građani mogli dolaziti do informacija o radu vlasti, a ne da bi vlast dobila još jedan mehanizam za nadziranje građana i njihovih udruga”, saopćeno je iz CCI-a.

CCI je nevladina organizacija koja prati rad parlamenata u BiH te objavljuje izvještaje o rezultatima rada i ličnim primanjima predstavnika zakonodavne vlasti.

“Uskoro ćemo javnost upoznati sa rezultatima rada Parlamentarne skupštine BiH u prva tri mjeseca ove godine”, najavila je Behram-Stojanov.

Članovi Kolegija Predstavničkog doma danas nisu bili dostupni za komentar.

Objavljeno 18.4.2013. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke