Državna, entitetske, kantonalne i Vlada Brčko distrikta te pojedinci na vlasti su od 2014. godine podijelili skoro 184 miliona KM iz tekućih budžetskih rezervi.

Ovaj novac je namijenjen za hitne i neplanirane troškove, a predsjednici, premijeri i ministri su ga dijelili i pojedincima, firmama i institucijama koje se već finansiraju iz budžeta.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su prikupili podatke od vlada i ministarstava, pregledali izvještaje o izvršenjima budžeta, službene novine i revizorske izvještaje od početka 2014. do oktobra 2019. godine. Svi podaci o trošenju budžetskih rezervi, osim podataka o isplatama koje su odobrili premijeri i ministri u Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10, objedinjeni su u ovoj bazi podataka.

Podatke o ranijim trošenjima možete pronaći OVDJE.

Baza podataka o trošenju tekuće budžetske rezerve

O nama

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je nevladina medijska organizacija, osnovana 2004., u čijem fokusu rada su istraživanje korupcije, organiziranog kriminala i sistemskih nepravilnosti koje građanima BiH otežavaju život te usporavaju demokratski razvoj države. Kroz istraživačke priče, interaktivne sadržaje i baze podataka, CIN razotkriva korupciju, nepravilnosti i neodgovornost u javnim nabavkama, pravosuđu, dodjeli poticaja, energetici, javnoj upravi i svakom drugom sektoru od značaja za građane.

Kriminal i korupcija

U fokusu našeg rada su organizirani kriminal i korupcija koji negativno utiču na život stanovnika BiH. Radimo na istraživačkim projektima i pričama koje obuhvataju sve društvene sfere: obrazovanje, sport, zdravstvo, zapošljavanje, politiku, šverc droga i duhana, falsificiranje lijekova i dokumenata, finansijske prevare i druge.

Partneri

CIN je uspostavio saradnju sa većinom medija u Bosni i Hercegovini, ali i sa sa brojnim uglednim medijima u svijetu, pa su naš rad preuzimali ili se pozivali na njega listovi Guardian, Time, Der Spiegel, Washington Post, radio i televizijske stanice ZDF, BBC, Deutsche Welle i brojni drugi. Naše priče redovno preuzimaju utjecajni mediji iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a Radio Slobodna Evropa/TV Liberty ih distribuira kroz svoju mrežu radio stanica u zemlji i regionu. Između ostalih, sarađujemo sa vodećom organizacijom istraživačkih novinara u svijetu – International Consortium of Investigative Journalists.

KONTAKTIRAJTE NAS

Kontaktirajte nas

Vaši podaci
Unesite validnu adresu!
Mora biti broj!