Brčansko tužilaštvo istražuje dodjele grantova

31.01.2020
Print Friendly, PDF & Email

Tužilaštvo Brčko distrikta istražuje zloupotrebe pri dodjeli grantova koje su otkrili novinari CIN-a.

tuzilastvo brcko

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Nezakonitosti pri dodjeli grantova u Brčko distriktu, o kojima je krajem prošle godine pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), privukle su pažnju tamošnjeg tužilaštva koje prikuplja dokaze o krivičnim djelima protiv službene i druge odgovornosti.

„Tužilaštvo Brčko distrikta u okviru više predmeta provodi istražne radnje u vezi sa zloupotrebom dodjele grantova neprofitnim organizacijama, uključujući i slučajeve na koje je ukazalo i istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo“, naveli su iz ove institucije, ne želeći dati više informacija jer je rad na predmetima u toku.

Istraživanje CIN-a je pokazalo da je dodjela grantova nevladinim organizacijama u Brčko distriktu unosan posao i za političare, koji tako kupuju glasove, i za predstavnike udruženja, koji javni novac troše kako žele.

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta su u posljednje dvije godine bez pravila i kontrole podijelili udruženjima više od devet miliona maraka. Novcem građana podmirivali su svoje prijatelje i stranačke kolege te obezbjeđivali glasove na izborima.

Jedan od njih je nezavisni zastupnik Ćazim Dačaj. On je kao predstavnik nacionalne manjine u Skupštinu ušao sa 384 glasa, a najmanje stotinu je dobio zahvaljujući grantovima koje je dijelio, ispričao je novinarima CIN-a.

S druge strane, predstavnici udruženja su se razbacivali novcem i prilikom pravdanja manipulisali računima. Nijedna institucija nije detaljno kontrolisala njihovo trošenje.

CIN je pisao o Seadu Zahiroviću, osnivaču Fondacije „Zenan“, i Aleksandru Gluhoviću, predsjedniku Udruženja „Sektor“, koji su između sebe i svojih prijatelja razmijenili 50 hiljada maraka budžetskog novca Oni su istim računima pravdali neke od troškova i tako pronevjerili još najmanje tri hiljade maraka.

Na sličan način javni novac su trošili Edin Ražanica iz Udruženja „Centar demokratije“ te Alen Mujkić i Alma Kajević iz udruženja „Sportaš“ i „Centar za kulturu i turizam“, dok je u rasipanju novcem prednjačilo Udruženje „Sjedinjene nacionalne manjine“ koje zastupa Enida Osmanović.

CIN je pisao i o udruženjima „Snaga“, „Boje“ i „Spektar“ koji su samo nekoliko mjeseci nakon osnivanja dospjeli na spisak za dodjelu budžetskog novca, iako se o njihovom radu ništa niti zna niti se mogu naći na prijavljenim adresama.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Comments are closed here.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke