Boračka udruženja dobila najmanje 83 miliona maraka

09.07.2018

CIN je objavio bazu podataka o finansiranju boračkih udruženja koja pokazuje da su institucije vlasti u Bosni i Hercegovini za šest godina dale najmanje 83 miliona maraka za njihov rad.

Boračka udruženja

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je kreirao online bazu podataka o finansiranju boračkih udruženja u Bosni i Hercegovini (BiH). U bazi se nalaze podaci o izdvojenih 83,2 miliona KM iz budžeta općina, gradova, kantona, entiteta i Brčko distrikta od 2012. do 2018. godine za funkcionisanje ovih udruženja. Riječ je o redovnim i planiranim isplatama iz budžeta koje ne uključuju direktnu i pojedinačnu pomoć borcima te njihovo stambeno zbrinjavanje ili pomoć njihovim porodicama.

Najviše novca za boračka udruženja je izdvojeno u Federaciji BiH – 53,2 miliona maraka – a Republika Srpska je dala skoro 27,5 miliona maraka. Dok je Brčko distrikt izdvojio nešto više od 2,5 miliona maraka, glavni grad Sarajevo i njegove četiri općine su dale 4,86 miliona maraka.

Tražeći podatke o izdvajanjima za boračke organizacije, njihovim nazivima i razlozima davanja, novinari CIN-a su uputili 155 zahtjeva institucijama. Iako je većina institucija dostavila podatke, neke su ignorisale zahtjeve, ne poslavši nikakav odgovor. U takvim slučajevima novinari su podatke prikupljali iz službenih novina.

Proces prikupljanja podataka je pokazao da većina institucija ne vodi jasnu evidenciju o ovim izdvajanjima jer su nazivi boračkih udruženja nepotpuni, a za skoro polovinu davanja nije poznat razlog, odnosno namjena utroška novca. Ostali su novac potrošili na: redovne aktivnosti udruženja, obilježavanje važnih datuma, izgradnju spomenika, liječenje i pomoć svojim članovima te putovanja u inostranstvo.

Prema podacima nadležnih institucija, u BiH je registrovano skoro 1.600 udruženja proisteklih iz posljednjeg rata.

Bazu možete pogledati na ovom linku.

 

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

KOMENTARI


 • Denis says:

  Imena udruženja, imena predsjednika, sekretara, adrese…
  Hajmo malo detaljnije, da znamo ko, kada, gdje, zašto…

 • broj 1 says:

  novac je utrosen na izgradnju privatnih kuca i kupovinu vozila predstavnicima tih udruzenja.Provjerite svakog od njih i eto

 • Nermin says:

  Jedni te isti klosari su uvezani u te boracke organizacije zarad interesa uze skupine aktivista, a u akciji sa lokalnim vlastima koji ih tetose, a ovi za uzvrat animiraju aktiviste za izbore i manipuliraju sa ostalim u borackoj kategoriji koji haman ocekuju da i oni dobiju dio kolaca.
  U Gracanici cete vidjeti iste njuske oko boracke i rvi poslije rata na ovamo kao da su samo oni odbranili Gracanicku opcinu. O kriminalu oko naplate parkinga na javnim parkinzima do ove godine, kada su postavljeni automati, da i ne govorim. Ali opet lesinari uzimaju kes, 1KM je 1sat po automatu ali ako lesinarima das 1KM u ruke dobijes puno vise od 1sata. I opet pogodite, sve iste njuske otimaju pare na parkingu od rata do danas. Pa tu su i svi ostali opcinski, kantonalni, federalni, drzavni…’projekti’ na koje ne mozes ni aplicirati ako ove krmke ne gonis niz dlaku, gori su od krmaka, a haman ni mi nismo bolji dok su se oni razrahatili u bahacenju nasim parama…

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke