Amri Radeljaš određen pritvor

25.05.2018
Print Friendly, PDF & Email

Odlukom Općinskog suda u Sarajevu Amri Radeljaš, kćerki Eseda Radeljaša, je određen jednomjesečni pritvor.

Esed Radeljaš

Esed Radeljaš je početkom prošle godine osnovao grupu koja je nezakonitim utjecajima trebala omogućiti njegov izlazak iz pritvora. (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Općinski sud u Sarajevu je danas odredio pritvor Amri Radeljaš kako bi spriječio njen utjecaj na osumnjičene u istrazi koju protiv nje vodi Kantonalno tužilaštvo.

U Tužilaštvu smatraju da je Esed Radeljaš početkom prošle godine osnovao grupu koja je nezakonitim utjecajima trebala omogućiti njegov izlazak iz pritvora te da je njegova kćerka Amra Radeljaš „prva i najpouzdanija“ članica grupe.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo navodi da je ona počinila krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja te davanje dara, nagrade i drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Tužiteljica Nevena Alićehajić objašnjava da je Esed Radeljaš posredstvom kćerke Amre i sina Admira te ljekara sarajevske Opće bolnice „Abdulah Nakaš“ Eldine Bešlagić i Dragiše Đogovića planirao utjecati na postupajućeg tužioca u njegovom predmetu preko glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić.

Na ročištu za određivanje pritvora Alićehajić je rekla da je doktor Đogović vrlo utjecajna i poznata osoba kojoj niko ne želi da se zamjera. Dodala je da rezultati saslušanja svjedoka i osumnjičenih te presretnuti razgovori upućuju da su Radeljaševa djeca već dala „dar u novcu“ Bešlagić koja ga je proslijedila kolegi Đogoviću.

Branilac Amre Radeljaš Muhidin Kapo smatra da bi se umjesto pritvora mogle izreći druge mjere zabrane, objašnjavajući da Amrini potezi nisu prouzrokovali štetu.

Nekadašnji vijećnik, skupštinski zastupnik i ministar Esed Radeljaš je uhapšen u novembru 2016. godine zbog manipulacija državnim zemljištem u sarajevskom naselju Nedžarići nakon što je o tome pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN). Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu ga je optužilo za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca, ovjeru neistinitog sadržaja i davanje mita.

CIN je otkrio da je Radeljaš 2006. godine bez javnog poziva dobio zemljište od sarajevske Općine Novi Grad, uz naknadu od 51.340 KM. Kako nije ispunio ugovorne obaveze, zemljište mu je 2010. godine oduzeto, a Radeljaš je zbog toga tražio odštetu. Općina mu je isplatila 1,03 miliona KM. Tada su sa Radeljašem uhapšeni i Nedžad Kapetanović, bivši pravobranilac sarajevske Općine Novi Grad, Jasmina Horo, bivša pomoćnica načelnika ove općine, i Jusuf Čaušević, šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove.

Radeljaš je i ranije imao problema sa poštivanjem zakona. Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ga je 2005. godine zbog prevare pravosnažno osudio na godinu dana zatvora, ali zbog greške u imenu nije služio kaznu.

Porodica Radeljaš posjeduje vrijedne nekretnine u Sarajevu, Ustikolini i Foči. Dio imovine Radeljaš je stekao prevarama, o čemu je CIN, također, pisao. Zbog tih prevara Radeljaševi bivši poslovni partneri su protiv njega podnijeli tužbe Općinskom sudu u Sarajevu.

 

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke