Impresum

Redakcija

Aladin Abdagić

Aladin Abdagić je glavni i odgovorni urednik CIN-a od marta 2016. godine. Kao novinar u CIN-u je radio od marta 2009. Rodom je iz Cazina gdje je i stekao prvo novinarsko iskustvo u novinama Prezent. Završio je novinarske edukativne programe u IREX-u i Mediacentru u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Odsjek žurnalistika.

Mirjana Popović

Mirjana Popović je zamjenica glavnog i odgovornog urednika, a u CIN-u je od 2010. godine. Prije toga je radila za Asocijaciju nezavisnih elektronskih medija (ANEM), sarađivala sa dopisništvom BBC-a za Balkan, beogradskim nedjeljnikom Vreme, te nekoliko regionalnih radiostanica. Diplomirala je na Odsjeku za novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a magistrirala demokratiju i ljudska prava na Sarajevskom univerzitetu.

Renata Radić-Dragić

U CIN-u je od osnivanja 2004. godine, a glavna i odgovorna urednica je bila od jula 2013. do marta 2016. Novinarstvom se bavi od 1996. godine. Surađivala je sa velikim brojem medijskih kuća: radio i tv stanica (Radio Vitez, Slobodna Evropa, Boram, Deutsche Welle, TV Liberty), novinskih agencija (ONASA, ALFA), novina (Večernje novine, Večernji list, Dnevni list, Nezavisne novine, Privrednik, Banka, Start) te online medijskih izdanja (IWPR, CAI). Završila je studij novinarstva u Mostaru i BBC školu za novinare u Sarajevu. Magistrirala je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za marketing.

Azhar Kalamujić

Azhar Kalamujić je u novinarstvu 18 godina. Radio je u sarajevskom Oslobođenju, izvještavao za Glas Amerike i Radio France Internationale, te pisao za Reporter iz Banje Luke. Dobitnik je godišnjih nagrada Oslobođenja u 2000. i 2002. godini za tekstove o korupciji u institucijama i javnim kompanijama, organizovanom kriminalu i carinskim pronevjerama. U CIN-u je od 2007. godine, a glavni urednik je bio od  marta 2010. do jula 2013. godine

Mubarek Asani

Mubarek Asani radi u CIN-u od maja 2007. godine. Završio je Visoku školu novinarstva Mediaplan 1999. godine, gdje se specijalizovao za televizijsko novinarstvo. Istraživačkim novinarstvom se počeo baviti 2004. godine kada je pozvan da pređe u redove Javnog servisa BiH (BHT1). Takođe je radio za tv magazine Euroimpuls i Javna tajna, kao i u dokumentarnom programu BHT1. Pozvan je da predaje televizijsko novinarstvo u Mediaplanu 2005. i 2006. godine.

Ermin Zatega

Ermin Zatega počeo je raditi za CIN u novembru 2006. godine. Rođen je u Mostaru, a 2003. godine je diplomirao na Odsjeku za novinarstvo Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Završio je BBC školu novinarstva i radio za nekoliko dnevnih listova. Tri godine proveo je u redakciji Jutarnjeg programa FTV/BHT1. Kao član World Press Institute-a proveo dva mjeseca na studijskom putovanju u SAD-u 2008. godine.

Merima Hrnjica

Merima Hrnjica pridružila se CIN-u u aprilu 2011. godine, nakon što je četiri godine radila kao novinarka, a potom i urednica u Balkanskoj regionalnoj istraživačkoj mreži (BIRN). Prehodno je bila novinar i zamjenik urednika kulturno-informativnog magazina Eho, saradnik u emisiji Pošteno govoreći na BHT-u, te volonter na studentskom eFM radiju. Diplomirala je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Odsjek žurnalistika, a 2011. godine je bila Reutersov stipendista za program izvještavanja o ekonomiji i politici.

Jasna Fetahović

Jasna Fetahović se pridružila Centru za istraživačko novinarstvo u martu 2013. godine. U novinarstvu je već četrnaest godina. Radila je za sarajevsko „Oslobođenje“ i magazin „Dani“, gdje je bila član redakcijskog kolegija. Završila je trening Deutsche Welle Academie “Investigative Journalism and Ethnical Standards“ i bila učesnik multiregionalnog programa Vlade Sjedinjenih Američkih Država “Investigative journalism“.

Sadeta Bajrović

Sadeta Bajrović rođena je 1988. godine u Konjicu. Magistrirala je komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2013. godine. CIN-u se priključila u febraru 2014. godine.

Selma Učanbarlić

Selma Učanbarlić pridružila se Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) u novembru 2015. godine. Do tada je radila kao novinar i sudski izvještač u Balkanskoj regionalnoj istraživačkoj mreži (BIRN) BiH, te regionalnom televizijskom servisu InfobiroTV. Rođena je u Sarajevu gdje je 2009. godine diplomirala Komunikologiju na Fakultetu političkih nauka.

Nino Bilajac

Četiri godine bio je dio informativne redakcije Face TV Sarajevo, gdje je radio prvo kao novinar a zatim kao urednik i producent. U istoj TV kući bio je urednik i voditelj istraživačke emisije „Oznna“, u kojoj se bavio temama korupcije i kriminala u bh. društvu. Nakon toga radio je na N1 Adria kao reporter. U CIN-u je od aprila 2016. godine.

Vanja Stevanović

Vanja Stevanović se CIN-u priključila u januaru 2017. godine. Ranije je radila u „Nezavisnim novinama“ u Banjaluci te kao stalna dopisnica „Dnevnog avaza“ iz ovog grada. Dobitnica je nagrade UNICEF-a 2015. za promociju i zaštitu prava djece. Koautorka je prvog priručnika za izvještavanje o djeci, namijenjenog studentima novinarstva u BiH. Diplomirala je na Odsjeku za žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci te završila Političku akademiju Friedrich Ebert Stiftung.

Dženat Dreković

Dženat Dreković je fotograf CIN-a od jula 2015. Rođen je 1979. godine u Makedoniji, diplomirao je na Akademiji lijepih umjetnosti u Beogradu i završio World Press Photo Masterclass u Berlinu. Trenutno je na magistarskom studiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Radio je kao fotoreporter za dnevne novine i sedmične magazine (Blic, Dani, Gracija i drugi) te kao asistent na predmetima Medijska fotografija i primijenjena fotografija na Fakultetu za tehničke studije (FTS) Travnik i Kiseljak. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH). Suosnivač je i suradnik CFFM-a (Centar za fotografiju, film i multimediju Sarajevo).

Boris Mrkela

Boris Mrkela se pridružio CIN-u u avgustu 2004. godine kao asistent glavnog urednika. Prije toga je radio u Nezavisnim novinama kao novinar i prevodilac. Danas radi kao prevodilac. Ispred CIN-a bio je dopisnik za američki dnevnik Newsday, te saradnik na projektu o slobodi pristupa informacijama provedenom u 80 zemalja.

Administracija

Leila Bičakčić

Leila Bičakčić je direktorica CIN-a. Bila je jedan od osnivača CIN-a u kome je kao biznis menadžer radila do 2007. godine, kad je imenovana na poziciju direktora. Odgovorna je za prikupljanje sredstava i kontakte sa donatorima, te rukovođenje administracijom i finansijskim poslovanjem organizacije. Prije dolaska u CIN radila je u Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE, UNICEF i Američku advokatsku komoru (ABA/CEELI), gdje je provela devet godina kao finansijski menadžer i trener. Rođena je u Sarajevu, a studirala fiziku i ekonomiju na Univerzitetu u Sarajevu.

Kenan Efendić

Kenan Efendić je menadžer za digitalne medije. Pridružio se CIN-u i regionalnoj mreži novinara Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) u julu 2013. Za CIN i OCCRP radio kao urednik stranice (www.cin.ba, www.occrp.org) a potom i kao pomoćnik glavnog urednika u CIN-u. Prethodno je radio kao novinar a potom kao glavni i odgovorni urednik na portalu Radiosarajevo.ba. Završio je studij Književnosti naroda BiH i bosanski/hrvatski/srpski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U 2015. je završio Reutersov jednomjesečni trening za izvještavanje o ekonomiji i politici.

Aleksandra Zelić

Aleksandra Zelić radi kao finansijska menadžerica i asistentica na projektima CIN-a, kojem se pridružila 2012. godine. Iza sebe ima dugogodišnje iskustvu u vođenju finansija, te projektnom ciklusu. Rođena je u Sarajevu. Prije posla u CIN-u radila je devet godina u Kanadskoj ambasadi u Sarajevu kao administrativna i finansijska službenica.

Branka Pejić

Branka Pejić iz Sarajeva počela je raditi u CIN-u 2012. godine kao office asistentica. Danas obavlja poslove office i HR menadžerice. Prije prelaska u CIN radila je kao prevoditeljica za međunarodne organizacije u BiH. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek psihologija.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.