O nama

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je jedinstvena organizacija u Bosni i Hercegovini, prva takva osnovana na Balkanu. Bavi se istraživačkim novinarstvom s ciljem da pruži provjerene i istinite informacije, bazirane na činjenicama i dokazima, koje će građanima pomoći da bolje razumiju događaje.

U fokusu našeg rada su organizirani kriminal i korupcija koji negativno utiču na život stanovnika BiH. Radimo na istraživačkim projektima i pričama koje obuhvataju sve društvene sfere: obrazovanje, sport, zdravstvo, zapošljavanje, politiku, šverc droga i duhana, falsificiranje lijekova i dokumenata, finansijske prevare i druge.

CIN je osnovan 2004. godine uz pomoć granta USAID-a i uz tehničku pomoć i podršku Novinarske škole Univerziteta u New Yorku i Journalism Development Group-a. Danas je to moderna, samostalna i nezavisna novinska agencija čiji istraživački rad preuzimaju lokalni i regionalni, printani i elektronski mediji. CIN-ove priče objavljuju i vodeći web portali u BiH i inostranstvu, a broj posjetilaca na www.cin.ba je u stalnom porastu. Naš rad je svim medijima dostupan besplatno i mogu ga preuzimati uz navođenje izvora.

CIN je uspostavio saradnju sa brojnim uglednim medijima u svijetu, pa su naš rad preuzimali ili se pozivali na njega listovi Guardian, Time, Der Spiegel, Washington Post, radio i televizijske stanice ZDF, BBC, Deutsche Welle i brojni drugi. Naše priče redovno preuzimaju utjecajni mediji iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a Radio Slobodna Evropa/TV Liberty ih distribuira kroz svoju mrežu radio stanica u zemlji i regionu. Između ostalih, sarađujemo sa vodećom organizacijom istraživačkih novinara u svijetu – International Consortium of Investigative Journalists.

Dio smo međunarodne mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) koja okuplja nezavisne istraživačke novinare i organizacije iz Jugoistočne Evrope i Centralne Azije.

CIN ima resurse za snimanje dokumentarnih filmova i video materijala koji prate priče i objavljuju se na javnim servisima i drugim tv stanicama u BiH.

CIN se finansira iz grantova, sa tendencijom uspostavljanja održivog novinskog proizvoda, čija bi komercijalizacija pokrivala dio operativnih troškova organizacije.

Do sada smo osvojili brojne nagrade i priznanja.

Za sva pitanja i dodatne informacije možete se obratiti na telefon: 00 387 33 560 040 ili mail: info@cin.ba. Na iste kontakte nam se možete javiti i ukoliko imate informacije ili priču koju žellite podijeliti sa nama.

Redakcija

Aladin Abdagić

Aladin Abdagić je glavni i odgovorni urednik CIN-a od marta 2016. godine. Kao novinar u CIN-u je radio od marta 2009. Rodom je iz Cazina gdje je i stekao prvo novinarsko iskustvo u novinama Prezent. Završio je novinarske edukativne programe u IREX-u i Mediacentru u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Odsjek žurnalistika.

Mirjana Popović

Mirjana Popović je zamjenica glavnog i odgovornog urednika, a u CIN-u je od 2010. godine. Prije toga je radila za Asocijaciju nezavisnih elektronskih medija (ANEM), sarađivala sa dopisništvom BBC-a za Balkan, beogradskim nedjeljnikom Vreme, te nekoliko regionalnih radiostanica. Diplomirala je na Odsjeku za novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a magistrirala demokratiju i ljudska prava na Sarajevskom univerzitetu.

Renata Radić-Dragić

U CIN-u je od osnivanja 2004. godine, a glavna i odgovorna urednica je bila od jula 2013. do marta 2016. Novinarstvom se bavi od 1996. godine. Surađivala je sa velikim brojem medijskih kuća: radio i tv stanica (Radio Vitez, Slobodna Evropa, Boram, Deutsche Welle, TV Liberty), novinskih agencija (ONASA, ALFA), novina (Večernje novine, Večernji list, Dnevni list, Nezavisne novine, Privrednik, Banka, Start) te online medijskih izdanja (IWPR, CAI). Završila je studij novinarstva u Mostaru i BBC školu za novinare u Sarajevu. Magistrirala je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za marketing.

Azhar Kalamujić

Azhar Kalamujić je u novinarstvu 18 godina. Radio je u sarajevskom Oslobođenju, izvještavao za Glas Amerike i Radio France Internationale, te pisao za Reporter iz Banje Luke. Dobitnik je godišnjih nagrada Oslobođenja u 2000. i 2002. godini za tekstove o korupciji u institucijama i javnim kompanijama, organizovanom kriminalu i carinskim pronevjerama. U CIN-u je od 2007. godine, a glavni urednik je bio od marta 2010. do jula 2013. godine

Mubarek Asani

Mubarek Asani radi u CIN-u od maja 2007. godine. Završio je Visoku školu novinarstva Mediaplan 1999. godine, gdje se specijalizovao za televizijsko novinarstvo. Istraživačkim novinarstvom se počeo baviti 2004. godine kada je pozvan da pređe u redove Javnog servisa BiH (BHT1). Takođe je radio za tv magazine Euroimpuls i Javna tajna, kao i u dokumentarnom programu BHT1. Pozvan je da predaje televizijsko novinarstvo u Mediaplanu 2005. i 2006. godine.

Jasna Fetahović

Jasna Fetahović se pridružila Centru za istraživačko novinarstvo u martu 2013. godine. U novinarstvu je već četrnaest godina. Radila je za sarajevsko „Oslobođenje“ i magazin „Dani“, gdje je bila član redakcijskog kolegija. Završila je trening Deutsche Welle Academie “Investigative Journalism and Ethnical Standards“ i bila učesnik multiregionalnog programa Vlade Sjedinjenih Američkih Država “Investigative journalism“.

Sadeta Bajrović

Sadeta Bajrović rođena je 1988. godine u Konjicu. Magistrirala je komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2013. godine. CIN-u se priključila u febraru 2014. godine.

Nino Bilajac

Četiri godine bio je dio informativne redakcije Face TV Sarajevo, gdje je radio prvo kao novinar a zatim kao urednik i producent. U istoj TV kući bio je urednik i voditelj istraživačke emisije „Oznna“, u kojoj se bavio temama korupcije i kriminala u bh. društvu. Nakon toga radio je na N1 Adria kao reporter. U CIN-u je od aprila 2016. godine.

Jelena Jevtić

Jelena Jevtić je iz Ugljevika, a diplomirala je na Odsjeku za žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Prvo profesionalno iskustvo sticala je u „Nezavisnim novinama“ od 2006. godine. Prije nego što se pridružila timu CIN-a, u februaru 2017., nekoliko godina je bila dio informativne redakcije BN televizije.

Milena Mitrović

Milena Mitrović je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na Odjeljenju za novinarstvo i komunikologiju. Bila je stipendista Radija „Slobodna Evropa“ “Jiri Dienstbier Journalism Fellowship“ za stručno usavršavanje mladih novinara 2015. godine i Balkanske istraživačke mreže za novinarsku izuzetnost za 2019. godinu. Radila je za ATV, BN TV i N1 televiziju. U CIN-u je od oktobra 2019. godine.

Dženat Dreković

Dženat Dreković je fotograf CIN-a od jula 2015. Rođen je 1979. godine u Makedoniji, diplomirao je na Akademiji lijepih umjetnosti u Beogradu i završio World Press Photo Masterclass u Berlinu. Trenutno je na magistarskom studiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Radio je kao fotoreporter za dnevne novine i sedmične magazine (Blic, Dani, Gracija i drugi) te kao asistent na predmetima Medijska fotografija i primijenjena fotografija na Fakultetu za tehničke studije (FTS) Travnik i Kiseljak. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH). Suosnivač je i suradnik CFFM-a (Centar za fotografiju, film i multimediju Sarajevo).

Željko Todorović

Željko Todorović je u CIN-u od augusta 2018. godine. Radi na poziciji grafičkog dizajnera. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta „Istočno Sarajevo“ u Trebinju na Odsjeku za grafički dizajn. Dobitnik je nekoliko nagrada na polju dizajna u državi i regionu te učesnik više kolektivnih izložbi u okviru vizuelne konceptualne umjetnosti. Rođen je u Sarajevu.

 

Administracija

Leila Bičakčić

Leila Bičakčić je direktorica CIN-a. Bila je jedan od osnivača CIN-a u kome je kao biznis menadžer radila do 2007. godine, kad je imenovana na poziciju direktora. Odgovorna je za prikupljanje sredstava i kontakte sa donatorima, te rukovođenje administracijom i finansijskim poslovanjem organizacije. Prije dolaska u CIN radila je u Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE, UNICEF i Američku advokatsku komoru (ABA/CEELI), gdje je provela devet godina kao finansijski menadžer i trener. Rođena je u Sarajevu, a studirala fiziku i ekonomiju na Univerzitetu u Sarajevu.

Aleksandra Zelić

Aleksandra Zelić radi kao finansijska menadžerica i asistentica na projektima CIN-a, kojem se pridružila 2012. godine. Iza sebe ima dugogodišnje iskustvu u vođenju finansija, te projektnom ciklusu. Rođena je u Sarajevu. Prije posla u CIN-u radila je devet godina u Kanadskoj ambasadi u Sarajevu kao administrativna i finansijska službenica.

Damir Salihbašić

Damir Salihbašić radi u CIN-u od septembra 2018. godine na poziciji menadžera uredskog poslovanja. Rođen je u Doboju 1980. godine. Diplomirani je inženjer tehnologije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Višegodišnje iskustvo na administrativnim poslovima je stekao radeći u nekoliko privatnih firmi.

 

 1. USC Annenberg Fakultet za komunkacije, nagrada za online novinarstvo 2007. u kategoriji malih web stranica za seriju priča “Opasnost na tanjuru”.
 2. Nagrada Večernjeg lista – Medijski pečat 2007. godine
 3. Transparency International BiH nagrada novinarskog integriteta 2007.
 4. Renovabis: Journalistenpreis Osteuropa 2008. za priču o malim i srednjim preduzećima u BiH.
 5. Fondacija Thomson Reuters & Mediacentar Sarajevo nagrada za najbolju priču na temu vlasti i korupcije, 2012.
 6. Godišnja nagrada za novinarstvo Robert F. Kennedy 2012. za međunarodne socijalne medije za priču „Na logorovanje umjesto u zatvor”.
 7. Nagrada Antikorupcijske mreže u Bosni i Hercegovini (ACCOUNT BiH) za najbolje izvještavanje o korupciji u 2013. godini, za priču “Milionska imovina bivšeg šefa UIO”.
 8. SEEMO / CEI Nagrada za istraživačko novinarstvo 2013. – za priču „Balkanski trgovci dionicama ugrozili Njemačku berzu“
 9. Godišnja nagrada UNICEF-a 2013. za poseban novinarski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta za priču Pišem ćirilicu čitam latinicu.
 10. Juli 2014. novinarska nagrada USAID-a na temu hraniteljstva, u sklopu Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH, za priču „Visoka cijena krova nad glavom“.
 11. Juli 2014. Nagrada za najbolji pisani izvještaj o korupciji, Antikorupcijske mreže u BiH ACCOUNT za priču „Vrijedne nekretnine Farisa Gavrankapetanovića“
 12. Juli 2014. Nagrada za najbolji video prilog o korupciji, Antikorupcijske mreže u Bih ACCOUNT za dokumentarac Policajci i(ili) kriminalci
 13. SEEMO / CEI nagrada za istraživačko novinarstvo za mlade novinare 2014., za priču „Visoka cijena krova nad glavom“
 14. Juni 2015. – Druga nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini za 2014. godinu za tekst “Naknada za smještaj u vlastitom stanu”
 15. Juni 2015. – Treća nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini za 2014. godinu za video-priču “Policajci i(li)
 16. Juni 2015. – Novinarska nagrada Antikorupcijske mreže u Bosni i Hercegovini ACCOUNT za najbolji pisani izvještaj o korupciji u 2014. godini za priču „Naknada za smještaj u vlastitom stanu“
 17. Septembar 2015. – Novinarska nagrada “Srđan Aleksić” za profesionalno izvještavanje, koja se dodjeljuje u okviru projekta PRO-Budućnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
 18. Maj 2016. – Druga nagrada Evropske unije za priču “Bogati Čovićev punac” za 2015. godinu.
 19. Juni 2016. – Nagrada mreže Antikorupcijske mreže ACCOUNT za najbolji pisani izvještaj o korupciji za priču „Bogati Čovićev punac“.
 20. Juli 2016. – CIN-ove baze podataka proglašene se jednim od pet najboljih digitalnih projekata u oblasti medija na svjetskom nivou od strane organizacije World Summit Awards.
 21. Maj 2017. – Nagrada Društva novinara BiH „Novinar godine“ dodijeljena Jasni Fetahović i Azharu Kalamujiću za serijal priča o „Bosnalijeku“. 
 22. Novembar 2018. – SEEMO Nagrada za istraživačko novinarstvo 2017. – za priče: „Lažni smještaj za dodatnu zaradu“, „Bradara i osam savjetnika“ i „Delegat pravdao troškove lažnim podacima“
 23. Maj 2019 – Prva nagrada za istraživačko novinarstvo za 2019. godinu Fondacije „Duško Jovanović“ iz Crne Gore za priču „Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve holokausta“.
 24. Juli 2019 – Nagrada Antikorupcijske mreže ACCOUNT za najbolji multimedijalni sadržaj za istraživanje o finansiranju boračkih udruženja – priče: „Protraćen novac za zapošljavanje boraca“, „Keš predsjedniku, borcima mrvice“, video: „Borci protiv boračkih organizacija“, baza: „Finansiranje boračkih udruženja
 25. Septembar 2019 – Treća nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu za videopriču “Borci protiv boračkih organizacija”.
 26. Novembar 2019 – Nagrada za istraživačko novinarstvo „South East Europe Media Organisation“ (SEEMO) za priču „Otrovni otpad pod nogama Tuzlaka “ i videopriču „Zemlja otrova“.

Nagrade za rad na regionalnim projektima

 1. Nagrada Shining Light 2007 za seriju priča o trgovcima energijom.
 2. Nagrada Daniel Pearl međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) 2010. za vanredne uspjehe u istraživačkom novinarstvu– finalist za seriju priča “Document Dilemma”.
 3. Nagrada Daniel Pearl međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) 2011. – pobjednik za seriju priča “Offshore Crime, Inc.”
 4. Nagrada Američke ambasade u Srbiji i Nezavisne unije novinara Srbije (NUNS) za istraživačko novinarstvo 2012. za seriju priča o “slučaju Ćopić”.
 5. Nagrada Američke ambasade u Srbiji i Nezavisne unije novinara Srbije (NUNS) za istraživačko novinarstvo 2014. za priču „Kićenje plaćenim nagradama“
 6. Treća nagrada UNDP-a u Moldaviji za istraživanje o Bosnalijeku.

Priznanja

 1. Priznanje Sindikata BH Telekoma za saradnju i podršku, maj 2012.
 2. SEEMO / CEI Nagrada za vanredna dostignuća u istraživačkom novinarstvu 2012. – specijalno priznanje za izvanredne rezultate u istraživačkom novinarstvu.
 3. Priznanje UNICEF-a za poseban novinarski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u 2013. za priču Kako je glazba probudila Stolac a balet razdrmao Mostar.
 4. Zahvalnica Antikorupcijske mreže Account za aktivno učešće u borbi protiv korupcije, 2013.
 5. Decembar 2017. – Nagrada LGBTIQ Indeks za jednakost u zapošljavanju u Bosni i Hercegovini
 6. Novembar 2018. – Nagrada LGBTIQ Indeks za jednakost u zapošljavanju u Bosni i Hercegovini

Skupština

Aida ČerkezAida Čerkez

Aida Čerkez je novinar i šef biroa Associated Press (AP) u Sarajevu. Čerkez dvadeset godina izvještava za AP iz Bosne i Hercegovine. Magistrirala je u oblasti mirovnog istraživanja i komunikacija. Uključena je u rad Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) od njegovog osnivanja. Aida Čerkez je novinar i šef biroa Associated Press (AP) u Sarajevu. Čerkez dvadeset godina izvještava za AP iz Bosne i Hercegovine. Uključena je u rad Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) od njegovog osnivanja.


Mehmed HalilovićMehmed Halilović

Mehmed Halilović je stručnjak u oblasti medijskog prava i zakona. Više od tri decenije doprinosi razvoju medija u BiH kao novinar, a više od decenije je bio ombudsmen za medije u Federaciji BiH. Od 1978. do 1983. godine bio je stalni dopisnik Oslobođenja s Bliskog istoka, sa sjedištem u Kairu. Pisao je članke i analize za vodeće novine iz Švicarske, Švedske, Njemačke, Saudijske Arabije i UAE. Od 1994. do 1999. godine bio je glavni urednik lista Oslobođenje. Halilović je 1994. godine postao prvi predsjednik Nezavisnog sindikata profesionalnih novinara. Od 1996. do 1998. godine bio je predsjednik Odbora Soros Fondacije u Sarajevu. Učestvovao je u brojnim seminarima i radionicama za novinare i javne službenike u BiH i regionu. Aktivno je sudjelovao u brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama o medijima, etici i novinarskom i profesionalnom obrazovanju.


Edward FergusonEdward Ferguson

Edward Ferguson je britanski državni službenik i diplomata. Trenutno je na službi pri britanskoj ambasadi u Vašingtonu kao savjetnik ambasadora za odbrambena pitanja. Od 2014. do 2018. godine bio je ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini. Prije toga je obavljao različite dužnosti na visokim pozicijama pri Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, radeći kao šef Odjela za odbrambene strategije i prioritete, šef Odjela za afganistansku i pakistansku politiku te lični sekretar ministra odbrane. Diplomske studije Edward je završio na oksfordskom „Triniti koledžu“, a magistarske na „Londonskoj školi ekonomije“. Sa oduševljenjem je prihvatio poziv za članstvo u Skupštini Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) i sa strašću vjeruje u važnost nezavisnog novinarstva kao pokretača pozitivnih reformi u Bosni i Hercegovini.


Ivar AmundsenMiljenko Vockic

Milenko Vočkić je urednik Radija Slobodna Evropa za BiH. Novinarsku karijeru započeo je na Radiju Sarajevo nakon završetka studija žurnalistike u Sarajevu. Od 1989. do 1995. godine bio je glavni i odgovorni urednik Radija Sarajevo. 2001. godine kao prvi urednik informativnog programa BH radija 1 učestvovao u njegovom pokretanju i razvoju. Od 2007. do 2009. bio direktor Televizije BiH. Učestvovao na nizu seminara i konferencija o medijima. Bio predavač na Visokoj školi novinarstva u Medija Planu. Dobitnik više nagrada u oblasti radio novinarstva za ex-jugoslovenske prostore.


Bodo WeberBodo Weber

Bodo Weber je viši saradnik u Vijeću za demokratizaciju politike i u svom radu je fokusiran na područje zapadnog Balkana – njemačku i evropsku vanjsku i bezbjedonosnu politiku, transatlantske odnose, Ukrajinu i Tursku. Unutar područja zapadne demokratske politike on se specijalizirao za promociju vladavine prava, reformske programe i decentralizaciju. Također, radi kao politički konsultant za političke fondacije i međunarodne organizacije u Njemačkoj i na Balkanu. Tokom devedesetih radio je kao urednik u stručnom časopisu „Perspektiven“ (Frankfurt am Main) i bio član Upravnog odbora Bosnien Büro u Frankfurtu. Objavio je brojne članke te analitičke radove o temi politike EU-a i SAD-a na zapadnom Balkanu. Veoma je prisutan u regionalnim medijima. On je koautor dvije sigurnosne studije u vezi sa BiH te autor studije “Kriza univerziteta i perspektive mladih naučnika u Bosni i Hercegovini” koju je objavila Fondacija „Friedrich Ebert Stiftung“ u Sarajevu 2007. godine. Weber je magistrirao političke nauke na Univerzitetu „Johann Wolfgang Goethe“ u Frankfurtu na Majni. Živi u Berlinu.