31.000 KM za troškove odbrane u predmetu Dragana Čovića

04.07.2013
Print Friendly, PDF & Email

Toliki iznos je od Kantonalnog suda u Mostaru zatražilo troje od sedmoro odvjetnika odbrane u predmetu „Eronet“.

Dragan Covic i Davor Martinovic

Odvjetnik Davor Martinović koji je zastupao Dragana Čovića još nije dostavio zahtjev za naknadu troškova sudskog postupka. (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Odvjetnici Nada Dalipagić, Adam Filipović i Davor Šilić zatražili su od Kantonalnog suda u Mostaru da im isplati oko 31.000 KM na ime troškova odbrane koje su imali u predmetu „Eronet“. Riječ je o troje od sedam odvjetnika koji su zastupali šestero optuženih.

Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) doznaje da je za sada najviše novca zatražio odvjetnik Filipović za zastupanje Nevena Đukića. On je dostavio zahtjev za naknadu troškova u iznosu od 15.109 KM. Odvjetnica Dalipagić, koja je zastupala Vladimira Šoljića, traži 8.611 KM, a odvjetnik Šilić, koji je zastupao Matana Žarića, traži 7.133 KM. Troškovi postupka bit će veći jer ostali odvjetnici (Zdravko Rajić, Davor Martinović, Branka Praljak i Irena Pehar) još nisu dostavili svoje zahtjeve.

Sud će isplatiti odvjetnike nakon što dostave validnu dokumentaciju o punomoći za zastupanje svojih klijenata, navodi se u dopisu Kantonalnog suda. Naime, ovaj sud troškove ne isplaćuje po osnovu službene dužnosti nego na osnovu zahtjeva branitelja optuženih.

Kantonalni sud u Mostaru vodio je prvostepeni postupak u slučaju „Eronet“. U tom predmetu optuženi su bili: Dragan Čović, Marinko Gilja, Vladimir Šoljić, Matan Žarić, Neven Đukić, Ivan Baćak i Slavica Josipović. Kantonalno tužilaštvo stavljalo im je na teret da su kao predstavnici Upravnog odbora i menadžmenta Javnog poduzeća HPT d.o.o. Mostar iskoristili svoj položaj da bi drugom pribavili korist u iznosu preko 10.000 KM. Prvostepenom presudom u junu 2011. oslobođeni su optužnice, a Vrhovni sud FBIH je u martu 20013. tu presudu potvrdio. Troškovi postupka pali su na prvostepeni sud.

Prema navodima iz presude, Tužilaštvo nije dokazalo ono što je optuženima stavilo na teret, a neki postupci koji bi se mogli okarakterizirati kao krivično djelo nisu tretirani optužnicom. Sud je pronašao da je u pojedinim slučajevima u ovom postupku došlo do zastare krivičnog gonjenja. Zastara je nastupila u septembru 2009. godine, a optužnica je sačinjena u januaru 2010. godine, odnosno nekoliko mjeseci nakon što je do zastare došlo.

Prema ranijem pisanju CIN-a, Kantonalno tužilaštvo u Mostaru je krivičnu prijavu sa originalnom dokumentacijom prikupljenom tokom istrage imalo u januaru 2003. godine, odnosno sedam godina prije nego je optužnica podignuta.

Objavljeno 04. 7. 2013.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke