Bolest u tanjiru

12.08.2006
Print Friendly

 

Priča 1: Hrana koju jedete može vam prisjesti

Gotovo polovina nedavno testiranih uzoraka hrane sadržavala je povišen broj bakterija, uključujući i one koje izazivaju grčeve, povraćanje i proljev. 
                                                    ►
VIŠE

  

Priča 4: Neuređen sistem graničnih inspekcija

Neodgo-varajuća oprema i nesređena evidencija omogućavaju lakši ulazak lošeg mesa u BiH. 
                                                    ►
VIŠE

  

Priča 6: Graničari i označavanje stoke nisu zaustavili šverc

Uprkos strahu od zaraza i pokvarene hrane prekogranični šverc stokom dovoljno je profitabilan da obezbijedi unosnu zaradu krijumčarima. 
                                                    ►
VIŠE

  

Priča 8: Potrošači u BiH su nezaštićeni

Ako niste zadovoljni kvalitetom hrane koju jedete, možete se požaliti samo osobi koja vam ju je servirala i nikome više. Zaštita potrošača je uglavnom samo iluzija, zato što nevladine organizacije nemaju sredstava i slabo su organizovane, inspektori su prezauzeti, a sudovi su preopterećeni da bi mogli pomoći. 
                                                    ►
VIŠE

  

Priča 10: Mnogo inspekcija, slaba zaštita potrošača

Prebacivanje odgovornosti na veterinarske inspekcije sa entitetskog na državni nivo nije osiguralo efikasnost njihovog rada, a državni revizori su pronašli greške u radu Ureda za veterinarstvo BiH. 
                                                    ►
VIŠE

  

Priča 12: Kontrola hrane u laboratorijima koje niko ne kontroliše

Natrpane prostorije, neadekvatna oprema, nedostatak kontrole i standarda, doveli su u pitanje pouzdanost rezultata uzoraka hrane koja se testira u BiH. 
                                                    ►
VIŠE

  

Priča 14: Hljeb naš nasušni

Pekare, a ne inspektori, kontrolišu većinu svojih proizvoda, kako bi osigurali da su zdravstveno i higijenski ispravni. 
                                                    ►
VIŠE

  

Priča 16: Spora reakcija ljekara u slučaju trovanja hranom

 Tuzlanski ljekari su tek dva dana nakon dolaska prvih pacijenata sa simptomima trovanja salmonelom prijavili slučaj sanitarnim inspektorima. U međuvremenu je sve veći broj ljudi obolijevao od hrane konzumirane u lokalnom restoranu brze hrane. 
                                                    ►
VIŠE

 

Priča 2: Kupovina hrane je riskantna

Neoprane ruke, prljave radne površine i ljetnja vrućina mogu hranu koju svakodnevno jedete pretvoriti u otrov. Zaštitu vam ne nudi ni rascjepkan i loše finansiran inspekcijski sistem. 
                                                    ►
VIŠE

  

Priča 3: Niko ne želi da rastjera ulične prodavače

I policija i inspektori tvrde da zaustavljanje nelegalne prodaje hrane van pijaca nije njihov posao. 
                                                    ►
VIŠE

  

Priča 5: Državne vlasti nemaju stroge kriterije u vezi s korištenjem otkoštenog mesa i jestivog klaoničkog otpada

Meso niske kategorije koje mnoge zemlje ne žele da uvoze završava na bh. trpezama. 
                                                    ►
VIŠE 

  

Priča 7: Spalionice su od ključne važnosti za sigurno uništavanje hrane

Nema jednostavnog i sigurnog način odlaganja hrane za koju su inspektori utvrdili da je zagađena ili pokvarena. 
                                                    ►
VIŠE 

  

Priča 9: Neodlučnost domaćih vlasti od BiH će napraviti otpad

Kašnjenje u provođenju radikalnih strukturalnih promjena kojima će se osigurati snabdijevanje provjerenim namirnicama, ostavilo je BiH iza drugih evropskih zemalja. 
                                                    ►
VIŠE 

  

Priča 11: Dvanaest mjera za unapređenje sigurnosti hrane

Potrošači, inspektori, prodavači, trgovci, vlasnici restorana i birokrate novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) u Sarajevu su dali preporuke šta treba učiniti kako bi imali higijenski ispravnu, nezagađenu hranu u Bosni i Hercegovini. 
                                                    ►
VIŠE

  

Priča 13: Isti uzorak, različiti rezultati

CIN je testirao neke od laboratorija koji testiraju našu hranu, pri čemu je otkrio određena odstupanja. 
                                                    ►
VIŠE

VIDEO: Bolest u tanjuru

Video dokumentarac, produkcija CIN-a. 
                                                    ►
VIŠE

  

Priča 15: Zakašnjela zaštita potrošača

Prođe i po nekoliko dana prije nego što nadležni reaguju na upozorenja o zdravstveno neispravnoj hrani. U drugim europskim zemljama takvi proizvodi bivaju povučeni sa polica za manje od 48 sati. 
                                                    ►
VIŠE


Pripremili novinari Centra za istraživačko novinarstvo: Mirsad Brkić, Mirza Bahić, Svjetlana Ćelić, Ida Ðonlagić, Željka Kujundžija, Gordana Lukić, Eldina Pleho, Lidija Pisker i Renata Radić. Za sva pitanja i dodatne informacije nazovite: +387 33 560 040.
 

Print Friendly
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke