Šta radimo

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je jedinstvena organizacija u Bosni i Hercegovini, prva takva osnovana na Balkanu. Bavi se istraživačkim novinarstvom s ciljem da pruži provjerene i istinite informacije, bazirane na činjenicama i dokazima, koje će građanima pomoći da bolje razumiju događaje.

U fokusu našeg rada su organizirani kriminal i korupcija koji negativno utiču na život stanovnika BiH. Radimo na istraživačkim projektima i pričama koje obuhvataju sve društvene sfere: obrazovanje, sport, zdravstvo, zapošljavanje, politiku, šverc droga i duhana, falsificiranje lijekova i dokumenata, finansijske prevare i druge.

CIN je osnovan 2004. godine uz pomoć granta USAID-a i uz tehničku pomoć i podršku Novinarske škole Univerziteta u New Yorku i Journalism Development Group-a. Danas je to moderna, samostalna i nezavisna novinska agencija čiji istraživački rad preuzimaju lokalni i regionalni, printani i elektronski mediji. CIN-ove priče objavljuju i vodeći web portali u BiH i inostranstvu, a broj posjetilaca na www.cin.ba je u stalnom porastu. Naš rad je svim medijima dostupan besplatno i mogu ga preuzimati uz navođenje izvora.

CIN je uspostavio saradnju sa brojnim uglednim medijima u svijetu, pa su naš rad preuzimali ili se pozivali na njega listovi Guardian, Time, Der Spiegel, Washington Post, radio i televizijske stanice ZDF, BBC, Deutsche Welle i brojni drugi. Naše priče redovno preuzimaju utjecajni mediji iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a Radio Slobodna Evropa/TV Liberty ih distribuira kroz svoju mrežu radio stanica u zemlji i regionu. Između ostalih, sarađujemo sa vodećom organizacijom istraživačkih novinara u svijetu – International Consortium of Investigative Journalists.

Dio smo međunarodne mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) koja okuplja nezavisne istraživačke novinare i organizacije iz Jugoistočne Evrope i Centralne Azije.

CIN ima resurse za snimanje dokumentarnih filmova i video materijala koji prate priče i objavljuju se na javnim servisima i drugim tv stanicama u BiH.

Naš tim trenutno broji 18 ljudi, iz cijele BiH, sa iskustvom rada u različitim medijima. Dva međunarodna urednika savjetuju lokalne urednike u CIN-u, rade na usavršavanju lokalnog osoblja i osiguravaju poštivanje visokih međunarodnih standarda.

CIN se finansira iz grantova, sa tendencijom uspostavljanja održivog novinskog proizvoda, čija bi komercijalizacija pokrivala dio operativnih troškova organizacije.

Do sada smo osvojili brojne nagrade i priznanja.

Za sva pitanja i dodatne informacije možete se obratiti na telefon: 00 387 33 560 040 ili mail: info@cin.ba. Na iste kontakte nam se možete javiti i ukoliko imate informacije ili priču koju žellite podijeliti sa nama.

Jedan Odgovor na Šta radimo

  1. Dugo sam na ovim stranicama, citam, pratim (da glava zaboli).
    Zelim samo reci: HVALA sto postojite…

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>